L'exministre d'Indústria, José Manuel Soria, ha declarat davant de la fiscalia que l'empresa Iberdrola va inflar el preu de la llum, segons ha avançat el diari El Confidencial. Aquesta companyia està en el punt de mira, després que el Govern anunciés que investigarà les empreses hidroelèctriques per haver manipulat el preu de la llum arran que aquest assolís els 94,99 euros megawatt hora (MWh)

En el cas d'Iberdrola, pel qual estan imputats l'empresa i quatre dels seus directes, els fets es remunten en una subhasta que va tenir lloc el 19 de desembre del 2013. Llavors, segons sostenen la Fiscalia i la resta d'acusacions, les setmanes prèvies a la subhasta va retallar intencionadament la producció dels seus embassaments perquè es connectessin altres fonts d'energia que són més cares com el carbó o les plantes de combinat.

Això va contribuir que apugés el preu de la llum un 26,5% durant el primer trimestre del 2014, la qual cosa hauria tingut un increment del 10% a les butxaques dels petits consumidors. Aquesta és la conclusió a la qual han arribat els pèrits de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que van ser designats pel jutge d'instrucció del cas Ismael Moreno.

bombeta electricitat preu llum - PixabayEl jutge d'instrucció de l'Audiència Nacional Ismael Moreno investiga si Iberdrola va manipular i va inflar el preu de la llum / Pixabay

 

Suspensió de la subhasta

Davant d'aquesta situació, el llavors govern popular encapçalat per Mariano Rajoy va decidir suspendre la subhasta, així com va exigir a la CNMC realitzés un informe per l'augment del preu de la llum. En aquella ocasió, Sòria ja va alertar públicament que s'havia "manipulat" la subhasta.

En aquest context, l'exministre va declarar el passat 4 de desembre davant del Ministeri Fiscal i les acusacions particulars a l'Audiència Nacional. Aquell dia el fiscal del cas, Antonio Romeral, li va preguntar si reafirmava les seves declaracions. A això, l'extitular de la cartera d'Indústria no va dubtar a respondre afirmativament.

"Quan el mes de desembre es va produir aquella subhasta, en el Govern vam tenir una sensació d'extraordinària sorpresa pel resultat que havia llançat", va assegurar Sòria en unes declaracions que recull el diari El Confidencial. A més, va afegir que van veure que una cosa "rara" havia passat, pel que van demanar a la CNMC que suspengués la subhasta i investigués el succeït. L'endemà, aquest organisme va concretar l'exministre que "s'havien presentat algunes circumstàncies especials o anomalies i, llavors efectivament, vam veure que anava en la línia del que pensàvem que havia ocorregut. Que hi havia una cosa rara".

Tal com va especificar Sòria, el fet estrany va ser que Iberdrola havia tingut "un paper decisiu" a l'hora de generar menys energia hidràulica (la més barata), de la qual estava programada.

Aquest increment de la llum, va detallar Sòria, s'emmarcaria dins d'una pugna que va mantenir l'Executiu de llavors amb les hidroelèctriques, ja que Hisenda es va negar a incloure en els Pressupostos una partida de 3.600 milions d'euros per reduir el dèficit de la tarifa.

"Hi havia un compromís per part del Govern per incloure aquests 3.600 milions en els Pressupostos (...) Què és el que ocorre|passa? Doncs que el Ministeri d'Hisenda, el Govern en última instància, no va complir aquest compromís, i no era la primera vegada que ho feia. Jo ho vaig entendre, perquè hi havia un compromís superior en aquell moment, que era el dèficit públic," va matisar l'exministre.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat