El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sentencia que les empreses tenen l'obligació d'establir un sistema de registre per computar les hores fetes pels treballadors durant la jornada laboral. Arran de qüestions prejudicials plantejades per l'Audiència Nacional a Luxemburg, el TJUE confirma que les empreses han d'habilitar un sistema perquè quedin registrades les jornades i les hores extraordinàries possibles. A més, diu que els estats tenen l'obligació de garantir-ho. Així, la justícia europea dona la raó al sindicat CCOO, que va interposar un recurs a l'Audiència Nacional després que el Suprem declarés que Deutsche Bank S.A.E no tenia l'obligació d'establir un registre diari de la jornada feta per la plantilla de l'entitat.

D'aquesta manera, la sentència del TJUE corregeix la del Suprem, que el 2017 va excloure l'existència d'una obligació general de registrar la jornada ordinària de treball observant que fer-ho comportaria un risc d'ingerència injustificada de l'empresa en la vida privada del treballador.

En el text publicat aquest dimarts, la justícia europea destaca la importància del dret fonamental del treballador a la limitació de la durada màxima del temps de treball així com períodes de descans consagrats en la Carta dels drets fonamentals de la UE i fa referència a la Directiva europea relativa al temps de treball.

Davant d'aquests drets i les normes actuals, els magistrats de Luxemburg consideren que sense un sistema que permeti computar la jornada no és possible determinar de forma objectiva el nombre d'hores efectives ni la seva distribució o si se n'han fet d'extraordinàries.

Per tot plegat, el TJUE afirma que els estats han de vetllar perquè els treballadors es beneficiïn dels seus drets i imposar als empresaris l'obligació d'implantar un sistema de còmput.