La comissió d'Assumptes Econòmics i Monetaris del Parlament Europeu ha emès aquest dimarts un dictamen favorable sobre el nomenament del ministre d'Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, com a nou vicepresident del Banc Central Europeu.

"El Parlament Europeu emet una opinió favorable sobre la recomanació del Consell per nomenar Luis de Guindos com a vicepresident del BCE", assenyala el dictamen preliminar, que encara ha de rebre el vistiplau del ple de l'Eurocambra que es votarà en la sessió que se celebrarà del 12 al 15 de març.

En concret, el dictamen, la votació del qual ha estat secreta, ha rebut 27 vots a favor, 13 abstencions i 14 en contra en la comissió europarlamentària. A més, els eurodiputats han inclòs en el dictamen un paràgraf en el qual demanen als Estats Membres començar un procés de diàleg per "millorar" el procés de nomenament de nous membres del Comitè Executiu del BCE.

"Atès que el Parlament Europeu expressa preocupacions sobre l'equilibri de gènere, el procediment de selecció, el moment del nomenament i la independència política, sol·licita al Consell que iniciï un diàleg amb el Parlament sobre com millorar el procés per als nomenaments", reclama el document.

L'opinió del Parlament Europeu, no obstant això, és consultiva i no vinculant, de la mateixa manera que el dictamen que emetrà el mateix BCE el proper 8 de març. L'últim pas el faran els líders europeus, que confirmaran el nomenament en la cimera del 22 de març.