Els Estats Units han desplaçat definitivament Algèria com a principal proveïdor de gas natural a Espanya en els últims mesos, o com a mínim això indiquen les últimes dades publicades aquest dilluns. De fet, segons el Butlletí Estadístic d'Enagás, les importacions de gas des dels Estats Units van marcar una nova xifra rècord al març, convertint-se així en el primer proveïdor espanyol, posició que van mantenir durant el mes d'abril, malgrat que van patir una baixada de la demanda del 22,9%.

De fet, l'abril va ser el quart mes consecutiu en què els Estats Units van ser el primer subministrador de gas a Espanya, per davant d'Algèria, país amb el qual Espanya està connectada per gasoducte i que solia ser el primer, però des de la suspensió d'enviaments pel gasoducte Magreb-Europa i l'ampliació de Medgaz, el que porta directament el gas a Espanya sense passar pel Marroc, ha vingut reduint la seva aportació. Al que li podríem sumar l'acostament d'Espanya el Marroc, que va provocar tensions amb Algèria i que aquesta apugés els preus a Espanya i optés per Itàlia com a principal soci europeu en matèria gasista

Segons el Butlletí Estadístic d'Enagás, les entrades de gas a Espanya des dels Estats Units a l'abril van ascendir a 12.539 gigawatts hora (GWh) que suposen el 30,7% del gas que va entrar a l'Estat. A més, també suposen una quantitat més de dues vegades i mitja més que els que van arribar des dels EUA fa un any (4.881 GWh). Com ja hem dit els EUA han estat el principal subministrador cada mes del 2022 amb el 35,3% del total en aquest període. Desplaçant a Algèria, que ara és el segon, amb el 23,4% del total, 9.545 GWh que suposen un 35% menys que les entrades de gas procedents d'aquest país en el mateix mes de l'any passat. En els quatre primers mesos de l'any el subministrament algerià va aconseguir el 25,4% del total i va descendir un 14,3% respecte a la quantitat enviada al març, en el qual, amb 11.139 GWh, Algèria va registrar el seu màxim anual d'importacions de gas a Espanya en 2022.

El subministrament rus augmenta

La gran sorpresa del butlletí publicat avui és Rússia, que al març, el primer mes complet amb la invasió d'Ucraïna iniciada, va augmentar un 50,7% el gas subministrat a Espanya respecte a febrer i va col·locar com el tercer subministrador per davant de Nigèria, amb el 8,7%, que va ser el quart subministrador. Les entrades de gas des de Rússia van ser pràcticament les mateixes a l'abril que al març i van representar el 8% del gas que va entrar a Espanya, però va tornar a caure al quart lloc. Ara bé, si mirem el total de l'any, Rússia ha estat el quart subministrador de gas a Espanya, amb el 7,1% del total. Per la seva part Nigèria, va ser el tercer subministrador a l'abril, amb el 16,9% del total i un 41,7% més de gas subministrat que un any abans. En els quatre primers mesos de l'any el gas nigerià va suposar el 14,8% de les entrades de gas a Espanya.

A l'abril el subministrament de Gas Natural Liquat (GNL), que arriba a través de vaixell i no per gasoducte, va ser el 75,1% del total a Espanya, enfront del 24,9% que arriba a través de gasoducte. Aquestes dades es confronten amb les de l'any passat quan el GNL va representar el 54,1% i el gas arribat per canonada era del 45,9%. La proporció del que suposa el subministrament de GNL també va augmentar respecte a març, quan va suposar el 71% del gas subministrat, davant del 75,1% a l'abril.

La demanda creix el 2022

Pel que fa a la demanda total, és a dir la quantitat de gas que ha rebut Espanya en els quatre primers mesos, s'ha de dir que va augmentar un 5,6% respecte a l'any passat, especialment pel que fa al consum de gas per a produir l'electricitat, que provoca que la factura de la llum augmenti considerablement, per l'ús més gran dels cicles combinats en un hivern sec i amb temperatures més altes del normal. Mentre el consum de gas per a generació elèctrica va créixer un 76,3% fins a abril d'enguany, el consum convencional va caure un 7,1%. Pel que fa específicament a l'abril, la demanda va baixar un 5,3% respecte al mateix mes de l'any passat, amb una caiguda del 13,3% del consum domèstic, industrial i de pimes i del 5,3% en la del sector elèctric.