L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha pujat un 1,3% al desembre amb relació al mes anterior, l'augment més gran en taxa mensual en 38 anys, des de desembre de 1983, apunten des de l'INE. Ha disparat la seva taxa interanual fins al 6,7%, més de dos punts per sobre de la taxa de novembre (5,5%) i el seu nivell més alt en 29 anys, a causa de l'encariment de la llum i, en menor mesura, dels aliments. 

Amb la dada de desembre, el més elevat a Espanya des de març de 1992, l'IPC interanual encadena la seva dotzena taxa positiva consecutiva, segons les dades avançades publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Segons Estadística, en el comportament interanual de l'IPC destaca la pujada dels preus de l'electricitat, major al desembre d'enguany que en igual mes de 2020, i, en menor mesura, dels aliments, els preus dels quals van baixar l'any passat. 

El preu dels carburants a la baixa

Per contra, els preus dels carburants i lubrificants per a vehicles personals han baixat al desembre d'enguany, en contrast amb la pujada que van experimentar un any abans. Per contra, l'INE destaca un descens dels preus de l'electricitat al novembre d'enguany enfront del mateix mes de l'any passat.  L'INE incorpora en l'avanç de dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que va augmentar al desembre quatre dècimes, fins al 2,1%, amb el que se situa gairebé cinc punts per sota de la taxa de l'IPC general.

Pujada mensual rècord des de 1983

En taxa mensual, l'IPC va encadenar el seu cinquè repunt consecutiu en pujar un 1,3% al desembre, un punt per sobre de l'ascens registrat el mes de novembre. Es tracta de la pujada més gran mensual de la inflació en un mes de desembre des de l'any 1983. En l'últim mes de 2021, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el 6,7%, més d'un punt per sobre del mes anterior. Per part seva, l'indicador avançat de l'IPCA va pujar un 1,2% en taxa mensual. L'INE publicarà les dades definitives de l'IPC de desembre el pròxim 14 de gener.

La dada d'IPC interanual de desembre s'utilitza en alguns convenis com a referència per a les revisions salarials. Aquells convenis que continguin una clàusula de salvaguarda per a compensar la pujada inicial de l'any amb l'IPC interanual de desembre hauran de prendre com a referència el 6,7% en cas que l'INE acabi confirmant la dada a mitjan gener.

Taxa d'estalvi de les llars al 3,7%

Per contra, les llars espanyoles han situat en el tercer trimestre de l'any la seva taxa d'estalvi en el 3,7% de la seva renda disponible, taxa 1,2 punts inferior a la registrada en el mateix trimestre de 2020, després de disparar-se la seva inversió, augmentar el seu consum i reduir el seu estalvi, segons ha informat aquest dijous l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Eliminant els efectes estacionals i de calendari, la taxa d'estalvi de les llars es va situar en el 10,9%, la qual cosa suposa 1,7 punts més que en el trimestre anterior, però tres punts menys que en el mateix trimestre de 2020.

Les famílies espanyoles van estalviar entre juliol i setembre un total de 6.547 milions d'euros, un 22,3% menys que en igual període de 2020, i van elevar la seva despesa en consum un 3,3%, fins als 168.148 milions d'euros, després d'augmentar la seva renda disponible un 1,2%, fins als 175.101 milions d'euros.

 

Imatge principal: Imatge de recurs d'una factura / Europa Press

 

(Hi haurà ampliació)