En plena segona onada del coronavirus, les mascaretes es tornen bàsiques per a tots els ciutadans en la seva vida diària, sabent que cal renovar-les periòdicament i utilitzar-les de forma correcta. El govern espanyol obliga a portar-les, tanmateix, manté un dels IVA més elevats d'Europa pel producte, la qual cosa impedeix al sector de la població més castigat econòmicament accedir-hi.

El preu màxim estipulat per llei és de 0,96 cèntims d'euro per màscara, mentre que l'IVA ascendeix al 21% a Espanya. Una cosa que va començar a qüestionar-se quan va saltar una polèmica que treia a la llum l'IVA que implementen altres països, com Portugal. Un turista espanyol al país lusità va entrar en un supermercat i va trobar un paquet amb 20 mascaretes a 1,74 euros totes elles. Aquest mateix paquet amb 20 mascaretes passaria a costar 20 euros a Espanya, fet que va indignar les xarxes socials.

De fet, l'únic país que supera Espanya en l'IVA aplicat a les mascaretes és Eslovènia, que lidera aquest rànquing amb un impost del 22%. I si s'observa els països veïns d'Europa, es troben grans diferències respecte al percentatge d'impostos que s'aplica a la seva venda. França té un 5,5%, mentre que Portugal té un 6% i Alemanya un 5%. Els tres països que menys impostos apliquen a aquest producte són els Països Baixos, Bèlgica i Itàlia, on han eliminat aquesta taxa per complet.

Quant al preu per unitat màxim, Espanya també el situa per sobre de molts països (a 96 cèntims). Per sota hi ha França, amb 95 cèntims; Finlàndia i Rússia, amb 80 cèntims; o Itàlia, amb 50 cèntims. A Grècia es pot arribar a comprar una màscara per tan sols 20 cèntims.

Per què no es rebaixa l'IVA a Espanya per a les mascaretes?

A Espanya, el partit polític de Ciutadans va instar l'Executiu per reduir l'IVA de les mascaretes i els gels hidroalcohòlics des del 21% fins al 4%. Tots els grups parlamentaris, a excepció de PSOE i Podemos, van donar suport a la iniciativa, que finalment va ser rebutjada.

Arran de la polèmica generada entorn les variacions de l'impost als diferents països, la portaveu de l'Executiu i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va assenyalar fa una setmana que "hi ha un reglament europeu que impedeix que es pugui abaixar l'IVA de les mascaretes i que no és una decisió del govern espanyol". 

Tanmateix, això no ha impedit que la majoria dels països veïns d'Europa tinguin aquest percentatge reduït. La Comissió Europea ho va deixar clar dies més tard: encara que sí que existeixi un reglament que no permeti els països de la Unió Europea abaixar l'esmentat preu, no està previst sancionar aquells països que abaixin l'IVA de les mascaretes. A aquest detall s'haurien acollit la resta de països a l'hora d'abaixar els preus.

El president portuguès Antonio Costa ho va declarar d'aquesta forma després d'anunciar la rebaixa de l'impost: "La Unió Europea va indicar que era il·legal, però que no plantejaria cap problema". Davant d'aquest escenari, la ministra d'Hisenda va explicar dimarts passat a la roda de premsa del Consell de Ministres que des del govern espanyol treballen per "establir un cost per les mascaretes que sigui accessible per a tots els ciutadans, via una baixada de l'IVA o via una revisió dels preus".

 

Imatge principal: Diverses mascaretes higièniques, un dels principals mètodes protectors contra el coronavirus. Foto: Efe