Enagás ha tancat l'adquisició del 20% de la planta xilena de GNL Quintero a Aprovisionadora Global de Energía (Agesa), societat escindida de Metrogas i participada majoritàriament per Gas Natural Fenosa, per un import de 197 milions de dòlars (uns 175 milions d'euros), incrementant així la seva participació en la planta fins a un 60,4%, ha informat la companyia. Aquesta operació, que va ser anunciada el passat 30 de juny, permetrà a Enagás consolidar globalment GNL Quintero a partir de l'1 de gener de 2017, com a conseqüència de l'acord d'accionistes.

Per la seva part, Gas Natural Fenosa, que emmarca aquesta operació en la seva estratègia d'optimització de capital, en alliberar recursos en el marc d'una gestió proactiva de la seva cartera d'actius que permet maximitzar el valor per als seus accionistes, obté amb la venda unes plusvàlues netes d'uns 50 milions d'euros.

Amb el tancament d'aquesta adquisició, Enagás Xile compta amb una participació directa en GNL Quintero del 40% i una participació indirecta del 20,4% a través de la societat Terminal de Valparaíso. L'accionariat de GNL Quintero queda conformat de la següent manera: Enagás Xile, 40%; Terminal de Valparaíso, 40% (Enagás Xile, 51%, i Oman Oil Company, 49%); i l'empresa xilena ENAP, 20%.

Un compromís important amb Xile

La companyia presidida per Antonio Llardén ha indicat que, amb l'increment de la participació en la terminal, reforça el seu compromís a llarg termini amb Xile. Per a Enagás és prioritari el desenvolupament i creixement futur de GNL Quintero, que és una infraestructura fonamental per a la seguretat de subministrament energètic del país. Aquesta adquisició encaixa amb el core business de la companyia i amb els seus objectius de rendibilitat i endeutament.

La planta de regasificació GNL Quintero, ubicada a la Badia de Quintero, va ser la primera terminal de GNL de l'hemisferi Sud. Està en marxa des de 2009 i opera a plena capacitat des de gener de 2011. Disposa d'una atracada de vaixells, tres tancs d'emmagatzemament, tres vaporitzadors i una estació de càrrega de cisternes. A més, la terminal té prevista la construcció d'un nou tanc d'emmagatzemament de GNL de 160.000 m3 de capacitat i l'increment de la capacitat de regasificació fins a 833.000 metres cúbics (n)/h. Enagás és present en l'accionariat de GNL Quintero des de 2012.