Endesa va obtenir un resultat net de 1.128 milions d'euros en el primer semestre de l'any, la qual cosa representa un augment del 45,4% davant els 776 milions d'euros guanyats en el mateix període de l'exercici anterior, ha informat la companyia la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

L'energètica ha indicat que l'evolució del seu resultat net en el període gener-juny ha vingut motivada, principalment, per l'entrada en vigor del V Conveni Col·lectiu Marc de Endesa i el registre de les provisions per reestructuració de plantilla, que ha generat un impacte net positiu per import de 267 milions d'euros.

Així, excloent aquests impactes, el resultat ordinari net en el primer semestre hauria augmentat un 11,0% respecte del mateix període de l'exercici anterior.

jose vogues|bogues conseller delegat endesa EP

José Bogas, conseller delegat d'Endesa

Impacte del coronavirus

El grup dirigit per José Bogas afirma que les implicacions negatives de la paralització de l'economia per l'estat d'alarma a causa de la crisi sanitària del coronavirus i la conseqüent caiguda de la demanda d'electricitat i els preus han impactat més en el segon trimestre.

Així, sumant les provisions per insolvències associades a aquesta situació, Endesa estima un efecte negatiu en els seus comptes associat a la Covid-19 de 100 milions d'euros a nivell de resultat net d'explotació (Ebit) i d'uns 75 milions d'euros en el benefici net, en el conjunt del semestre.

El resultat brut d'explotació (Ebitda) es va situar a tancament de juny en els 2.315 milions d'euros, un 22% més, en gran part a causa de l'impacte de l'aplicació d'aquestes noves mesures previstes al nou conveni col·lectiu aprovat el pasat gener, que ha suposat un retorn d'una provisió de 515 milions d'euros, i a la dotació d'una provisió de 159 milions d'euros per a plans de reestructuració de plantilla.

Demanda electricitat

L'impacte d'aquests dos aspectes ha estat de 356 milions d'euros però, sense tenir-los en compte, l'Ebitda creix un 3,4%, malgrat la caiguda significativa de la demanda d'electricitat per l'estat d'alarma per la Covid-19, gràcies a la bona evolució del negoci liberalitzat, L'Ebitda ajustat del qual va créixer un 21%, fins als 903 milions d'euros, i va permetre compensar la caiguda del negoci als territoris no peninsulars.

En concret, la pandèmia va portar que la demanda peninsular caigués un 7,8% respecte al mateix període de 2019, mentre que als Territoris No Peninsulars (TNP), la disminució s'elevés fins al 13,2% (18,6% a les Illes Balears i del 10,1% a les Illes Canàries). Aquesta caiguda, ajunto la reducció del preu de les matèries primeres va portar a uns preus més baixos al mercat a l'engròs, amb 29 euros per megawatt hora (MWh) de mitjana, el que suposa un descens del 44% respecte al primer semestre de l'any passat.

Segon trimestre, més normalitzat

No obstant això, l'energètica ha subratllat que, encara que en el dia d'avui no és possible estimar l'impacte futur de la Covid-19, espera un segon semestre "més normalitzat, la qual cose, unit a la resistència de tenir un model de negoci integrat i una baixa exposició de les empreses regulades, li permetrà mantenir les seves estimacions per a aquest any 2020".

Així, malgrat aquest entorn incert per la pandèmia, la companyia ha confirmat la seva política de dividends anunciada en el pla estratègic i les estimacions per a 2020, mantenint els seus objectius per a l'exercici d'un resultat brut d'explotació (Ebitda) d'uns 3.900 milions d'euros i un benefici net ordinari d'aproximadament 1.700 milions d'euros.

Línies de crèdit

D'altra banda, l'empresa disposa a tancament de juny de línies de crèdit per més de 4.000 milions d'euros el que, unit a la posada en marxa de plans específics per a la millora i gestió eficient de la liquiditat, i la seva posició d'infra palanquejament, "li permet afrontar amb tranquil·litat la difícil situació econòmica actual, per la qual travessa tot el país", va afegir.

El deute net de Endesa a tancament de juny ascendeix a 7.092 milions d'euros, 715 milions d'euros més que a 31 de desembre de 2019 (+11,2%), principalment a causa del dividend que el 2 de gener passat va abonar els seus accionistes a compte de l'exercici 2019 per un import brut de 0,7 euros bruts per acció, la qual cosa va suposar un desemborsament de 741 milions d'euros.

La ràtio d'endeutament neta sobre Ebitda es manté en 1,7 vegades. La liquiditat del grup va augmentar un 35% en aquest primer semestre, fins a 4.469 milions d'euros, el que cobreix gairebé 23 mesos de venciments de deute.

Mentrestant, les inversions brutes van ascendir a 797 milions d'euros en el període, amb un descens del 16,6%, degut principalment, a l'esforç que la companyia va fer l'any passat en la construcció de la potència eòlica i fotovoltaica adjudicada en les subhastes celebrades pel govern espanyol el 2017 i la posada en servei de la qual va tenir lloc a l'exercici 2019.

Accelerar inversions

El conseller delegat de Endesa, José Bogas, ha valorat que, malgrat el complicat entorn, la companyia ha demostrat "una gran fortalesa en un context del qual no teníem referències prèvies".

"No només en el negoci i els comptes de la companyia, sinó en el suport que Endesa ha donat a les institucions i als ciutadans en els moments més crítics. I ara, amb un escenari per davant complicat a nivell econòmic, volem continuar ajudant el nostre país, a la recuperació de l'economia espanyola, mantenint i fins i tot accelerant les nostres inversions previstes, ajudant crear*empleo i generant riquesa; i lluitant perquè es faci a més de la forma més sostenible possible", afegeix.

En aquest sentit, la companyia ha reiterat la seva aposta per accelerar el seu pla inversor previst a 2022 en un 30% si acompanyen les condicions fiscals i regulatòries, fins als 7.500 milions d'euros, uns 1.700 milions d'euros més, amb un efecte multiplicador sobre el PIB del país de 2.700 milions d'euros, amb una generació d'ocupació|ús de 12.000 llocs de treball directes i indirectes i al voltant de 27.000 llocs de treball induïts anualment.