Les empreses catalanes van superar per primera vegada en la sèrie històrica els 3.000 milions d'inversió en I+D, amb la qual cosa lideren l'increment de la inversió en aquest àmbit a Catalunya fins a superar els 4.800 milions d'euros, segons les últimes dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya.

D'aquesta manera, gairebé dos de cada tres euros invertits en I+D a la regió (el 63%) procedeixen de l'àmbit empresarial, la xifra més alta des de 2006 i més de 4 punts percentuals per sobre dels nivells de cinc anys abans, d'acord a les dades de 2022, l'últim any amb dades disponibles.

Dins del món empresarial, les grans empreses són les que concentren les inversions més grans|importants en l'àmbit de la I+D, el que col·loca a alguns dels seus centres d'innovació de referència a Catalunya.

Dos dels exemples més recents són els d'IAG i Sony, que han anunciat recentment que obriran centres de desenvolupament a la regió, en ambdós casos lligats a la Intel·ligència Artificial (IA). L'aerolínia va anunciar al juny que obrirà un laboratori d'IA a Barcelona amb 150 treballadors. Aquest centre és ja operatiu a Viladecans, arrencarà amb 70 treballadors i treballarà per a tot el grup desenvolupant solucions i eines per millorar l'eficiència de l'operativa de l'empresa.

Per la seva part, Sony obrirà també a Barcelona un nou centre de desenvolupament d'IA, el segon a Europa, segons va anunciar el departament d'empresa de la Generalitat. La nova oficina actuarà com a centre de Sony IA a la regió i se centrarà en el desenvolupament de sistemes d'intel·ligència artificial que donin suport als científics en investigacions complexes per accelerar nous descobriments.

Més enllà dels centres enfocats en l'IA, diverses empreses amb capacitat industrial han redoblat la seva aposta per la investigació a Catalunya en els últims anys.

Europastry va anunciar aquest mateix any que ha invertit 6,5 milions d'euros en un nou centre a Barberà que compta|explica amb una superfície total de 2.500 metres quadrat i quatre línies de producció per desenvolupar productes a petita escala que poden ser extrapolats a línies de producció més grans si tenen èxit.

En l'espai treballen 90 persones entre professionals de I+D, enginyeria i forners que dissenyen i ideen els futurs productes seguint els últims avenços|avanços tecnològics i les matèries primeres de més qualitat. Aquest és el segon centre que obre l'empresa a Barcelona al costat de|juntament amb l'inaugurat el 2016 a Sant Joan Despí, que es va convertir en el primer d'aquest tipus al sector a tot el món.

Una altra empresa de referència en aquest àmbit a la regió és Fluidra, líder global en equipament de piscina i wellness i solucions connectades. La companyia ha posat en marxa la primera fase del seu nou centre de I+D+i per a EMEA (Europa, Orient Mitjà i Àfrica) a Polinyà, el projecte de construcció del qual va arrencar durant l'últim trimestre de 2021.

Des de la companyia van explicar en un comunicat que concentrar el I+D en un sol lloc suposa un avantatge a nivell d'eficiència de recursos, una comunicació més fluida, un enfocament estratègic més clar, un millor control de qualitat o a l'hora de donar una resposta més ràpida als canvis, entre altres avantatges.

Un altre exemple és Danone, que anuncio el 2022 l'obertura d'un nou centre tecnològic a Barcelona per desenvolupar projectes d'innovació i digitalització dels processos operatius del negoci del grup amb un total de 35 treballadors. Des de l'empresa van assenyalar que aquest hub permetrà a l'empresa "coordinar projectes digitals que s'escalaran a nivell global".