L'empresariat de l'Ibex 35 tanca files i reclama al govern espanyol i als agents socials un gran pacte per reactivar l'economia després de la crisi del coronavirus, que generi confiança i seguretat jurídica per atreure inversions i, sobretot, que no elimini encara les mesures que "funcionen" com els ERTO i els avals. Unes peticions que fa la crème de la crème de l'empresariat espanyol durant la cimera empresarial organitzada per la CEOE, que va començar ahir dilluns 15 de juny i seguirà reunint empresaris fins el 24 de juny. 

En la primera jornada, celebrada ahir, els protagonistes van ser Pablo Isla (Inditex), Juan Roig (Mercadona), Ana Botín (Santander), Carlos Torres (BBVA), José Ignacio Goirigolzarri (Bankia), José Ignacio Sánchez Galán (Iberdrola), José Bogas (Endesa), Francisco Reynés (Naturgy), Antoni Brufau (Repsol), José Manuel Entrecanales (Acciona) o Beatriz Corredor (Red Eléctrica), entre d'altres.

El president de la CEOE i amfitrió, Antonio Garamendi, ha reafirmat el "compromís amb Espanya" de tots els empresaris, que volen "sumar" en el procés de reconstrucció, abans de donar pas als ponents, que avui representaven en majoritàriament als sectors de les finances i l'energia. En gran part, les demandes de l'empresariat que es van iniciar ahir i continuaran durant dies, se centren en reclamar un allargament dels ERTO fins a finals d'any, quelcom que des del govern espanyol es descarta. De fet, ahir mateix la ministra de Treball Yolanda Díaz asseverava que es posa sobre la taula allargar els ERTO només fins al setembre, quelcom que s'havia de portar avui al Consell de Ministres però que finalment queda fora de l'ordre del dia. 

Isla i Roig reclamen consens polític

El president d'Inditex, Pablo Isla, ha advertit que el pla de recuperació de l'economia "és complex i exigirà molta disciplina, audàcia, maduresa" i una actuació molt responsable del govern, els partits polítics, les empreses, els sindicats i els ciutadans.

Isla demana que "es busquin consensos" i considera prioritari garantir la seguretat jurídica, "no desmuntar" el que estava funcionant -en matèria d'ocupació- i "no descafeïnar abans d'hora" mesures com els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) o els avals a empreses, "que estan ajudant a que no es destrueixi el teixit empresarial".

El president de Mercadona, Juan Roig, assenyala que després de la crisi sanitària s'aproxima una etapa molt dura econòmicament i ha considerat que per avançar en la recuperació cal eliminar "traves burocràtiques, facilitar les inversions finalistes, garantir la seguretat jurídica" i mostrar a la societat que les empreses són "generadores de riquesa i benestar".

La banca, per la creació d'ocupació


Els presidents dels principals bancs espanyols -Santander, BBVA, CaixaBank, Bankia, Sabadell i Liberbank- reclamen que el pla de reactivació impulsi la creació d'ocupació, atregui inversions i posi el focus en els sectors que més estan patint, com el sanitari i el turístic, alhora que destaquen el paper del sector per ajudar a sobreviure a les empreses".

Per a la presidenta del Banc Santander, Ana Botín, els ERTO han evitat un "col·lapse social i han mostrat la seva eficàcia", ja que en l'inici de la desescalada, gairebé 388.000 persones han recuperat la seva feina, encara que no cal oblidar als 3 milions de persones que segueixen en ERTO i els altres 3 milions d'aturats que ja hi havia.

La transició energètica com a eina

Els directius de les principals companyies energètiques com Iberdrola, Acciona, Endesa, Repsol o Naturgy han apostat per accelerar les inversions per a la transició energètica per aconseguir la recuperació econòmica i de l'ocupació, per a la qual que es necessita seguretat jurídica i l'eliminació de traves, com el límit anual a la inversió en xarxes elèctriques.

Els operadors de sistemes energètics -Xarxa Elèctrica, Enagás o CLH- es mostren partidaris de potenciar la inversió i apostar per la innovació en el sector de l'energia perquè aquest pugui "ajudar en la reinvenció" de la indústria i de l'economia, el futur passa per una recuperació "sostenible i duradora".

Les conferències empresarials en el marc de la cimera continuaran els propers dies amb temàtiques com el turisme i la reactivació de l'economia per superar la crisi del coronavirus.