El govern espanyol ha traslladat als agents socials un esborrany de Reial Decret-llei, que podria veure la llum en el Consell de Ministres de demà, en el que planteja estendre els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) fins que persisteixin les restriccions a l'activitat derivades del coronavirus i, en tot cas, fins i tot el 30 de setembre, malgrat les demandes sindicals i empresarials -sota el paraigua de la CEOE- d'allargar-los fins i tot el 31 de desembre.

Així mateix, l'Executiu mantindrà també fins al 30 de setembre la "prohibició" que va establir a l'acomiadament per causes objectives, la qual cosa a la pràctica suposa encarir la indemnització a 33 dies per any treballat, davant els 20 dels acomiadaments procedents, així com mantenir també fins al 30 de setembre la suspensió dels contractes temporals, inclosos els formatius, de relleu i interinitat.

Respecte als ERTO, el text del govern espanyol, al que ha tingut accés Europa Press, assenyala que els ERTO de força major derivats del Covid-19 mantindran la seva vigència mentre es mantinguin restriccions que impedeixin o limitin la plena activitat de les empreses, englobant entre les esmentades restriccions les limitacions a la mobilitat, aforaments i equivalents, si bé es necessita que en tot cas la vigència dels ERTO finalitzarà el 30 de setembre.

D'acord amb l'esborrany de l'Executiu, les empreses i entitats afectades pels ERTO hauran de procedir a reincorporar els treballadors, prioritzant els ajustaments en termes de reducció de jornada, i no podran efectuar-se hores extraordinàries ni concertar-se noves contractacions si algun treballador està afectat per un ERTO. "Les esmentades accions podran constituir infraccions en l'àmbit social, en virtut d'expedient incoat a l'efecte, en el seu cas, per la Inspecció de Treball i Seguretat Social", assenyala el govern espanyol.

El text contempla que les prestacions d'atur associades als ERTO (que es concedeixen sense necessitat de complir el període de carència) es mantindran fins al 30 de setembre (tret de les dels fixos-discontinus, que seran d'aplicació fins al 31 de desembre).

Exempcions de quotes

La regulació que es va donar a mitjans de març als ERTO per força major derivats del Covid-19 estableix una exoneració de cotitzacions del 75% per a les empreses que a 29 de febrer d'aquest any tinguessin més de 50 treballadors en alta en la Seguretat Social i del 100% per a les que tinguessin menys de 50 treballadors.

En el cas dels treballadors que tornin a l'activitat a partir de l'1 de juliol, l'empresa es beneficiarà d'una exempció de la quota empresarial pels esmentats treballadors del 60% al juliol i del 50% a l'agost i del 40% el setembre en el supòsit de què a 29 de febrer d'aquest any la seva plantilla fora inferior a 50 treballadors. Si comptava amb més de 50 treballadors a l'esmentada data, l'exempció assolirà el 35% al juliol, el 25% a l'agost i el 15% al setembre.

Aquests percentatges són inferiors als que es van establir per a la tornada a l'activitat el maig i el juny dels treballadors en ERTO, ja que aquestes exoneracions es movien entre el 45% i el 85% de la cotització empresarial, i ara, per al període juliol-setembre, se situen entre el 15% i el 60%.

En el cas dels treballadors que continuïn amb els seus contractes suspesos des de l'1 de juliol, l'exempció empresarial serà del 35% al juliol, del 25% a l'agost i del 15% el setembre per a les que tinguin menys de 50 empleats. Si tenen més de 50, l'exoneració serà del 20% el juliol, del 10% a l'agost i del 5% al setembre. En aquest cas, l'exempció s'aplicarà a l'abonament de l'aportació empresarial i a les quotes per recaptació conjunta.