El debat sobre el trasllat de seus continua. El secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Ferrer, ha criticat aquest matí el fet que el govern espanyol encara no hagi derogat el decret que facilita el trasllat de seus fora de Catalunya. Ho ha fet durant la presentació de l'Anuari de la Pime Catalana, presentat per la patronal Pimec. 

Amb tot, Ferrer ha volgut lloar l'economia catalana, assegurant que "les dades del 2017 van ser molt bones però les que tenim del 2018 també segueixen aquesta tendència positiva". De fet, "malgrat tota la convulsió política, portem 17 trimestres de creixement, també en el sector de la indústria", cosa que és destacable ja que la indústria “són les arrels de la nostra economia”, assegura. A més, "hem creat més de 100.000 llocs de treball, i hem batut rècords en exportacions per setè any consecutiu". 

Fuga d'empreses

Pel que fa a la fuga d'empreses, Ferrer ha criticat el decret dient que "afavorir que les empreses marxin evidencia que darrere hi ha una intencionalitat política, i el fet que ara encara no es derogui, ho fa més gran". "Nosaltres el que desitgem és que tornin, i per això els oferim el país que tenim. Totes són benvingudes a tornar, som un país d’acollida". Tot i això ha ratificat el que la consellera Àngels Chacón ha assegurat diverses vegades: "Evidentment no les premiarem perquè tornin perquè seria injust".

La Conselleria d'Empresa i Coneixement ja va anunciar que estava en vies de fer un informe detallat sobre totes les empreses que han traslladat la seva seu durant els darrers trimestres, per "analitzar en profunditat" els motius de cada empresa i cada sector. "De totes maneres estem parlant de moviment de seus socials, no de centres de producció. L’impacte s’hauria d’analitzar".

Així, Ferrer assegura que aquest informe sobre els moviments d'empreses després de l'1-O estarà enllestit a finals d'aquest estiu o principis de setembre. "Fins que no tinguem l’estudi ben definit no podrem treure conclusions".

Alhora, fa uns dies van sortir les últimes dades de trasllats d’empreses. El secretari d’Empresa i Competitivitat assegura que una fuga de 536 empreses el segon trimestre "es pot donar per molts motius, algunes formen part de la campanya de l’octubre i altres no". "De canvis de seus n’hi ha hagut sempre", explica. 

"El que nosaltres no volem", explica Ferrer, "és que marxi el sector productiu del país, cosa que no ha passat. Hi ha hagut una barreja de temes habituals, de certa por i de certa ajuda per marxar".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat