Barcelona Energia, l'elèctrica pública impulsada per l'Ajuntament de la ciutat, estarà operativa a partir de l'1 de gener. L'operador donarà servei a 20.000 llars de Barcelona i l'àrea metropolitana. 

Aquest dilluns s'ha obert el període d'inscripció dels usuaris. El regidor d'Energia i Aigua de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, ha dit que l'operadora pública no "competirà en preus" perquè hi ha "poc marge", però ha insistit que "competiran en valors" amb la resta de companyies. Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assenyalat que es tracta d'un "pas molt important" que millorarà l'atenció als ciutadans en matèria energètica i que aportarà "transparència allà on hi havia opacitat".

Malgrat que els preus seran semblants als que ofereixen la resta d'operadors, Badia ha apuntat que els usuaris podran gaudir de millors tarifes gràcies al servei d'assessorament que oferirà Barcelona Energia amb l'objectiu que els ciutadans tinguin la tarifa més adequada a les seves necessitats. 

La contractació de Barcelona Energia no tindrà permanència, cosa que permetrà que els ciutadans puguin canviar d'operador en qualsevol moment. Pel que fa a l'energia que comercialitza, Badia ha dit que demanaran certificats que garanteixin que es tracta d'energia renovable i no provinent de la incineració. 

Tarifa eficient i tarifa solar

El regidor d'Energia i Aigua ha assegurat que les tarifes busquen l'estalvi, el consum responsable i l'impuls renovable. Badia ha explicat que se n'oferiran dues. La tarifa eficient promou l'ús racional de l'energia perquè estableix uns preus diferents segons el consum de la llar i el nombre de persones que hi viuen. Així, aquesta tarifa premiarà l'estalvi energètic: a menys consum, menys cost energètic. 

La segona tarifa és la solar, que està adreçada a usuaris que disposen d'una instal·lació solar fotovoltaica. Amb l'objectiu d'afavorir l'autoconsum, Barcelona Energia gestionarà els excedents, que es descomptaran de la factura. 

Consell assessor d'usuaris 

A més, Badia ha assegurat que es posarà en marxa un consell assessor d'usuaris amb l'objectiu de "reflexionar" i "decidir" quin serà el "rumb" de Barcelona Energia. El regidor d'Energia i Aigua ha explicat que serà un "espai de participació activa" i que els usuaris de l'operadora definiran les tarifes i decidiran què fer amb les inversions i els excedents, entre altres qüestions.