Punt i final al període electoral de les Cambres de Comerç catalanes. Les delegacions habilitades per la votació presencial d'avui han tancat al voltant d'un quart de set de la tarda, exceptuant la de Lleida que ha tingut més marge perquè ha començat més tard. A la Cambra de Barcelona, la més renyida, el desconcert sobre com s'acabarà dibuixant el quadre final del ple cameral és enorme. "Si es fes una porra, l'heterogeneïtat seria gegant. El desconcert és gegant, no sabem com sortirà i no ens atrevim a mullar-nos", que comentaven alguns dels candidats. 

Tot i ser un vot electrònic i teòricament fàcil de computar, aquestes eleccions es voten per epígrafs, per la qual cosa el recompte és més costós i no tan ràpid, segons expliquen fonts oficials. Així, el resultat no se sabrà fins aquesta nit, cap a les 10, quan la Junta Electoral Central donarà els resultats provisionals. Aquests, però, no seran els oficials fins el proper dilluns 13 de maig, en que la Junta es reunirà a les 4 de la tarda per acabar de ratificar-los. Fins aleshores, els candidats compten amb tres dies en què poden presentar recursos i impugnacions. 

Vots i cops

La jornada ha estat marcada per les declaracions d'alguns candidats, que voltaven prop de la Cambra, i algunes escenes d'acció. Dos grups de dues candidatures diferents s'han enfrontat fins a tres vegades, amb baralles, cops de puny i alguna bufetada, que han requerit de la intervenció dels agents de seguretat de la Cambra. Segons fonts properes a l'incident, un dels agredits ha necessitat una ambulància i assistència sanitària. 

La baralla s'ha repetit fins a tres vegades. "Eren el grup de paquistanís de l'epígraf del comerç, uns que van amb el Tusquets i uns altres amb el Masià, que s'han barallat per qui votava cadascú", expliquen fonts properes als incidents. Amb tot, finalment s'ha calmat l'ambient i les votacions han seguit amb tranquil·litat. 

Valoració "positiva" del sistema de vot

Pel que fa a l'innovador sistema de vot, que per primera vegada s'ha emprat el vot electrònic en unes eleccions catalanes, en general la valoració ha estat positiva. "Estem contents amb com ha funcionat i no s'ha produït cap incident", expliquen fonts de la conselleria d'Empresa, l'encarregada de gestionar les eleccions camerals. Els candidats també s'hi han mostrat satisfets, tot i alguna recança per el ralentiment que va patir la web de la Cambra el dilluns passat enmig de les votacions. 

Alhora, un dels principals objectius del vot electrònic era el d'augmentar la participació als comicis, "i sembla que ho hem aconseguit", expliquen des d'Empresa. Tot i que encara no se saben les xifres de participació, entre les fonts es comenta que s'haurà arribat al voltant d'un 4% -entre 15.000 i 16.000 vots-, en definitiva, s'hauria doblat la participació de les darreres eleccions.