El Govern aprovarà el proper 11 d'octubre un reial decret llei amb tretze mesures de xoc, que suposen uns 300 milions d'euros, per fer front a la fallida del turoperador britànic Thomas Cook, entre elles una rebaixa de les taxes de passatgers i de ruta en els vols a les Canàries i les Balears.

La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme en funcions, Reyes Maroto, ha presentat aquest dijous les esmentades mesures que contemplen el pla de xoc, amb les quals s'espera suavitzar l'impacte del col·lapse del turoperador en l'ocupació, que ha afectat 3.400 treballadors de forma directa.

Maroto ha explicat, després de la Comissió Interministerial que s'ha reunit avui per tractar aquest assumpte, que el pla donarà resposta, entre altres assumptes, a les pèrdues de connectivitat, d'ocupació i demanda, i a la falta de liquiditat d'empreses i autònoms, tot això acompanyat d'una estratègia jurídica per part de l'Estat per defensar els afectats i consumidors.

El pla se centra en tots dos arxipèlags, a l'ésser les comunitats autònomes més afectades per la crisi, atès que el turisme suposa el 45% del PIB de Balears i el 35% del de Canàries. En conseqüència, de les factures que no podran cobrar per la temporada d'estiu i pel perjudici als 700.000 turistes que ja tenien paquets contractats amb Thomas Cook a Canàries (400.000) i Balears (300.000) per a aquest hivern, un miler d'empreses, d'elles 600 hoteleres, estarien afectades per falta de liquiditat, ha indicat Maroto.

A aquest pla de xoc se suma la decisió per part del govern espanyol de dissenyar una estratègia jurídica en defensa dels interessos generals dels afectats amb el qual es permeti exigir responsabilitats. Des de l'Executiu, "estem configurant ara els elements de l'estratègia", tenint en compte que es tracta d'una crisi molt complexa, perquè Thomas Cook operava en molts països i, per tant, "el primer que hem fet ha estat posar-nos en contacte amb l'administrador concursal".

Ara, l'objectiu és obtenir tota la informació necessària "per a entendre quins són els elements en els quals després haurem d'actuar". Aquesta mesura posa de manifest la voluntat del Govern per defensar els interessos generals davant una companyia, on tot indica que hi ha hagut una falta de responsabilitat, i s'està estudiant accions, a través de l'Advocacia de l'Estat, ha conclòs