Fa just un any que sortia a la llum que el Banc Sabadell i el BBVA estaven negociant una fusió que finalment va acabar en no res. Ara bé, aquest dijous el president de BBVA, Carlos Torres Vila, ha tornat a obrir la porta a participar en un procés de fusió amb una altra entitat espanyola en el futur, inclòs el Sabadell, en línia amb el seu enfocament d'analitzar qualsevol possible operació que generi valor per als accionistes. Així ho ha assenyalat durant l'Investor Day, en el qual el banc ha presentat les seves claus estratègiques i objectius concrets per als pròxims anys.

La cita amb analistes té lloc la mateixa setmana en la qual BBVA ha anunciat que llançarà una oferta d'adquisició d'accions (OPA) pel 50,15% que no controla sobre de la seva filial turca, Garanti BBVA, una operació que, segons el parer dels experts, refredava la possibilitat es reprenguessin les converses per a una potencial fusió amb Banc Sabadell. No obstant això, el president del banc ha deixat aquest dijous la porta oberta a tornar a analitzar aquesta o una altra operació en el mercat espanyol, en assenyalar que BBVA analitza "totes i cada de les oportunitats de creixement inorgànic a mesura que les va veient".

"Respecte a Sabadell, ja saben que vam estar en converses amb ells i que les vam haver de suspendre perquè no va aconseguir un acord sobre els termes de l'operació. Veurem què ens ofereix el futur", ha dit Torres en ser preguntat precisament per una possible operació corporativa amb Banc Sabadell.

El directiu ha reconegut que la nova ronda de consolidació en el sector bancari espanyol potser és de menor grau, pel fet que recentment s'han produït dos processos de fusió i diverses reestructuracions d'entitats a escala interna. En altres mercats, ha assegurat que BBVA analitzarà les oportunitats que sorgeixin "si tenen sentit".

D'altra banda, Torres Vila, ha valorat que l'aterratge a Itàlia amb una oferta de banca totalment digital és una altra via de creixement per a entrar en noves geografies sense haver d'escometre una fusió o adquisició. En aquesta línia, el conseller delegat de BBVA, Onur Genç, ha reconegut que el model italià podria estendre's a altres països en el futur, però ha assegurat que el banc encara no ha decidit a quins i tot dependrà l'èxit de l'operació a Itàlia, que de moment ha aconseguit en un mes l'objectiu que el grup es va marcar per a un termini de dos mesos i mig. "És prematur dir alguna cosa. No ens volem comprometre amb altres mercats de moment", ha explicat.

Mercats emergents

En qualsevol cas, els directius de l'entitat han descartat que BBVA vagi a realitzar alguna fusió o adquisició per a equilibrar el seu balanç i reduir la seva exposició als mercats emergents, que augmentarà després de l'OPA a la filial turca. "Si la pregunta és si estem satisfets amb el mix actual, la resposta és sí. Creiem que està ben dividit entre mercats emergents i desenvolupats", ha assenyalat Torres, per, a continuació, destacar que la rendibilitat és més alta en els mercats emergents i assegurar que el banc no farà fusions o adquisicions amb l'objectiu d'equilibrar la cartera.

El president del banc ha destacat durant la seva intervenció que la inversió a Garanti suposa una operació "molt atractiva", amb impacte limitat en el capital, que permetrà incrementar el benefici per acció en un 13,7%. Encara que li agradaria que l'OPA aconseguís un 100% d'acceptació, també estaria satisfet adquirint un percentatge menor, perquè superar el 50% del capital de la filial turca proporcionarà al grup l'opció de continuar invertint mitjançant la compra de noves accions en el mercat, la qual cosa dependrà del preu. "És una transacció purament financera, així que no tenim un altre motiu diferent per a comprar que el del valor", ha afirmat. L'operació es tancarà previsiblement en el primer trimestre de 2022 i el banc no s'ha topat de moment amb objeccions dels reguladors a Europa ni a Turquia.

Objectius agressius

Aquest dijous BBVA ha anunciat una nova política de dividend que suposarà repartir anualment entre el 40% i el 50% del benefici ordinari consolidat de cada exercici, enfront del rang del 35%-40%, i ha fixat nous objectius per a 2024. El grup espera aconseguir en 2024 una rendibilitat sobre fons propis excloent intangibles (GIRI) del 14%, enfront de l’11,7% dels nou primers mesos de 2021, així com una ràtio d'eficiència del 42%, enfront del 44,7% de setembre.

BBVA també ha establert com a objectiu un increment anual del valor comptable tangible per acció més dividends d'un 9% fins a 2024 i ha reafirmat el seu rang objectiu de ràtio de capital CET1 'fully-loaded' en l’11,50%-12%, un nivell que ja supera folgadament en l'actualitat.

Genç, per la seva part, ha reconegut que aquests objectius a llarg termini poden semblar "massa agressius i ambiciosos", però ha assegurat que BBVA ha identificat les palanques que creu que li permetran aconseguir-los. "Creiem que una execució perfecta de les estratègies ens farà ser un banc major i més rendible, un banc únic per als nostres clients i líders en eficiència amb excel·lència operativa", ha destacat.