L'Institut Nacional d'Estadística (INE) treballa en canvis importants en la manera de mesurar l'evolució dels preus de la llum i l'impacte que té aquest en el consum a les llars. Aquestes modificacions havien d'entrar en vigor el mes de gener i suposar un canvi en la base del càlcul de l'índex del preu al consum (IPC). Aquesta idea ara ha quedat ajornada, mentre s'espera que les companyies elèctriques proporcionin dades més precises pel càlcul de l'IPC. Principalment, aquesta modificació suposa deixar de mesurar únicament l'evolució de la tarifa regulada de l'electricitat i incloure també les del mercat lliure, que des de fa anys concentren la majoria del mercat i fins ara no s'havien tingut en compte per calcular la inflació. La fórmula actual ha fet que l'IPC del 2021 fos 1 punt més alt. 

Els preus del mercat majorista repercuteixen directament sobre el Preu voluntari del petit consumidor (PVPC), a la que estan acollits gairebé 11 milions de consumidors i serveixen de referència per als altres 17 milions, que tenen contractat el seu subministrament en el mercat lliure. Fa anys, la immensa majoria dels clients elèctrics (un 90%) s'acollien a la tarifa regulada. Per això, és l'únic mesurament que feia l'INE per calcular la inflació. En els últims anys, l'èxode de clients s'ha disparat i el mercat lliure, tot i ser més car, ja acull un 61% del mercat. Tenint en compte que aquest mercat fa mesos que marca màxims històrics, una rebaixa del pes de la tarifa regulada en l'IPC pot suposar una rebaixa de manera conjuntural.

40% més  

Concretament, el 2021, els clients que tenien contractat el PVPC van pagar un 40% més que l'any anterior, a conseqüència d'aquestes pujades al mercat majorista. Així, per fer els seus càlculs, l'INE només va emprar les tarifes que més van pujar, tot i que no són les majoritàries. Per contra, les tarifes del mercat lliure es van mantenir estables i fins i tot es van abaratir per les mesures que el govern espanyol va aprovar enmig de la crisi. Així, l'IPC va reflectir una distorsió a l'alça que no era representativa el consum del conjunt de les llars, sinó de només una part. El servei d'estudis de CaixaBank sostenia en un informe que l'IPC ha estat "esbiaixat a l'alça", i segons les seves estimacions, incloure els dos mercats hauria fet que la mitjana anual fos gairebé un punt inferior. El desembre, quan el preu de la llum batia el seu propi record cada dia, la mitjana hauria estat 1,8 punts per sota. 

L'INE treballa des de fa anys amb les companyies elèctriques per trobar ajusta la informació a la nova metodologia. Ara, el fet que el canvi coincideixi amb una situació de preus totalment desorbitats (avui, el preu mitjà de la llum és de 210 euros, un 697% superior als 26,34 que es pagaven tot just fa un any), tindrà repercussions a curt termini sobre l'IPC. Normalment, la immensa majoria de les tarifes del mercat lliure, que les companyies fixen i pacten amb els seus clients són més cares que les de tarifa regulada. Així, la seva inclusió en el càlcul de l'IPC hauria de tenir un efecte a l'alça. L'efecte serà, previsiblement, el contrari a curt termini. Quan es renovi la base del càlcul també s'actualitzaran les dades de l'any anterior, per poder-los comparar.

El preu continua a l'alça 

Aquest dimecres, el preu mitjà de la llum en el mercat majorista tornarà a pujar. Ho farà en un 1,76% respecte ahir i tornarà a superar la cota dels 210 euros per megawatt l'hora (MWh). En concret, se situarà als 210,18 euros/MWh, 3,64 més que els 206,54 d'ahir dimarts, segons dades de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia. L'hora més cara de la llum d'avui serà entre les 21:00 i les 22:00, quan s'enfilarà fins als 270 euros. En canvi, com de costum, la més econòmica ha tingut lloc de matinada, entre les 4:00 i les 5:00, baixant fins als 168 euros. 

La llum va tancar el 2021 com l'any més car de la sèrie històrica, amb un preu mitjà de 111,93 euros/MWh, degut a l'espiral a l'alça que es va registrar en el segon semestre. Per intentar mitigar els seus efectes, el govern espanyol va aprovar una sèrie de mesures que s'han acabat allargant fins al 30 d'abril davant la previsió que la situació no millori. Així, continua vigent una rebaixa dels impostos en la factura de la llum que paguen tots els consumidors, entre elles les rebaixes del 21% al 10% de l'IVA i de l'impost especial elèctric, del 5,11% al 0,5%, el mínim legal. Per la seva part, la suspensió de l'impost de generació al 7% que paguen les empreses només es mantindrà per ara, fins al 31 de març.