“Jo he tingut una bona vida”. Així ha conclòs el Nobel d’Economia Edmund Phelps el seu diàleg amb la periodista Mònica Terribas a la seu de RBA. Una frase que més enllà de síntesi vital ha servit per exaltar les virtuts d’una vida “d’exploració, creació i aventura”. Agafant "la bona vida" del filòsof Aristòtil basada l’aprenentatge com a punt de partida, Phelps ha emplaçat els assistents a modernitzar-ne aquesta concepció i impulsar el ressorgiment d’una economia que ofereixi reptes d’exploració. “Un viatge al desconegut on descobreixis aspectes de tu mateix i on et transformis en el procés”, ha reivindicat.

De la vida a l’economia, el Nobel ha volgut distingir entre la bona i la justa economia. La primera serveix per a què moltes persones tinguin una bona vida mentre que la segona millora les recompenses de les persones menys avantatjades amb un cost general. Segons Phelps, “podríem i hauríem de tenir una bona economia. Assegurem-nos de què sigui el més justa possible.” En aquest sentit, s'ha revelat contra l'escola creada per l'economista austríac i nord-americà Joseph Schumpeter i ha defensat una innovació que emergeixi dels empresaris i dels treballadors. Al cap i a la fi, de les persones. Back to the basics. 

"Hi ha un excés de curt termini i no hi ha predisposició ni voluntat d'assumir riscos o deixar camins ja coneguts i utilitzar noves maneres de fer les coses", ha assegurat just abans d'alertar també sobre els riscos d'un govern proteccionista. En un autèntic cant a la innovació més rupturista amb l'status quo, Phelps ha etzibat que "la protecció governamental dels interessos de grups és una sentència de mort contra la innovació. Els innovadors han de poder canviar-ho tot i trencar si volen créixer." La innovació com a remei per lluitar contra el corporativisme o en la seva pitjor versió, el clientelisme

A 40 carrers de Trump

Entremig de la vida, la innovació i l'economia, Phelps s'ha referit fins a tres vegades al president dels Estats Units, Donald Trump. Des de bon començament, no ha dubtat en reconéixer el seu distanciament físic i metafòric: "Estic a molta distància d'haver-lo conegut. Estem a uns 40 carrers". I al cap de poc, ha tornat a la càrrega amb una crítica al seu intervencionisme: "A Trump li agrada posar la seva cullera a les diferents sopes empresarials. Per a ell, el govern nord-americà és la primera gran multinacional."

Davant d'aquest escenari, el Nobel d'Economia s'ha mostrat esperançat en què el poble demani posar punt i final al clientelisme i a la protecció de l'status quo. Però, per si a cas això no fos així, també s'ha atrevit a llançar un clar i contundent pronòstic sobre el mandat de Trump: "No és massa tard perquè millori el què ha fet fins ara. Només tindrà una única legislatura."

Un acadèmic d'honor

Fa només tres dies, Phelps va ingressar com a acadèmic d'honor de la Reial Acadèmia Europea de Doctors-Barcelona (RAED) constituïda el 1914 i formada per 100 acadèmics de reconegut prestigi internacional. L'any 2006, va obtenir el premi Nobel d'Economia per la seva profunda anàlisi sobre les compensacions internacionals en polítiques macroeconòmiques. Actualment, és professor de la Universitat de Columbia, on dirigeix el Centre sobre capitalisme i societat. 

La seva és una trajectòria admirable. Doctorat per la Universitat de Yale, Phelps va donar els seus primers passos en la investigació de defensa RAND Corporation. I de seguida, va compaginar la seva docència a la universitat amb la investigació a la fundació Cowles, on va publicar "La regla d'or de l'acumulació del capital". Segons la RAED, "una de les majors contribucions a la ciència econòmica". L'any 1966, va canviar Yale per la Universitat de Pennsilvània, des d'on va investigar el lligam entre ocupació, ajust salarial i inflació. De l'economia a la vida. I viceversa