Gairebé dos terços dels economistes catalans (63,8%) veuen la situació política, entre les quals la "inestabilitat i la desconfiança", com un dels principals problemes per l'economia del país. El dèficit fiscal (49,7%), les deficiències en infraestructures (36,3%) i la manca de reformes estructurals (35,3%) són els altres problemes que destaquen, segons una enquesta del Col·legi d'Economistes a gairebé 2.000 col·legiats feta aquesta tardor. A més, el 45,5% veu la situació econòmica del país pitjor que fa un any. Segons ha explicat el degà del Col·legi, Anton Gasol, l'enquesta mostra que "els problemes són la no resolució de les responsabilitats polítiques". A més, considera "exagerat i agosarat" que s'estimin pèrdues econòmiques dels aldarulls post-sentència.

En aquest sentit, Gasol ha aclarit que el fet que els enquestats vegin la situació política com una de les principals inquietuds no vol dir "que pensin d'una manera o d'una altra". Segons ell, poden ser persones que creuen que la situació està "enquistada sobre el tema del sobiranisme" i "no els hi agrada", i també d'altres "que pensin en sentit contrari". La situació política ha crescut 7,1 punts com a preocupació respecte l'any passat i lidera el rànquing d'inquietuds dels enquestats des de l'octubre del 2017, amb el seu valor màxim el febrer del 2018.

D'altra banda, Gasol ha lamentat el "relat" que s'ha fet sobre els aldarulls en les protestes després de la sentència de l'1-O, i ha negat que els fets s'hagin traduït en pèrdua d'activitat econòmica. Segons ell, "és molt difícil quantificar" si les protestes han tingut cap impacte en l'economia del país.

Les dades

Gairebé la meitat d'enquestats (45,5%) veuen la situació econòmica del país pitjor que fa un any, mentre que un 43% la veu igual que a finals del 2018. Així, un 88,5% la veuen igual o pitjor, i només un 10,8% la veuen millor. La percepció negativa en els últims 12 mesos s'accentua en els majors de 40 anys (46,5%) i en les dones (49,3%). Per demarcacions, Barcelona és la més pessimista (47,2%), mentre que a Girona la majoria d'enquestats veu la conjuntura igual (51,3%), una xifra lleugerament superior que a Lleida (49,5%). A Tarragona, el 44,6% la veuen pitjor que la tardor passada.

La nota mitjana de l'economia catalana és d'un 5,39 sobre 10, que continua la tendència a la baixa començada el 2017, mentre que la valoració de l'economia espanyola és d'un 5,09. Sobre el futur, gairebé la meitat d'enquestats són pessimistes i diuen que l'economia catalana empitjorarà (49,3%), mentre que el 43,1% diuen que continuarà igual i només un 6,4% diuen que millorarà. D'altra banda, el 88,6% dels enquestats veuen "imprescindible" que Catalunya tingui pressupostos el 2020. Gasol ha afirmat que "amb tota seguretat" hi haurà pressupostos a Barcelona, cosa que, segons ell, pot portar a una aprovació dels números de la Generalitat. I, si es forma govern a Espanya, s'ha mostrat confiat que també s'aprovaran els de l'Estat.

Sobre altres escenaris de futur, la mostra reflecteix que els sectors que es podrien veure més afectats pel Brexit són el turisme, l'agroalimentari i l'automòbil, mentre que la robòtica podria impactar sobretot en manufactures, transport i emmagatzematge, i finances i assegurances. El degà del Col·legi ha advertit que s'han de "fer els deures a casa" sense confiar que "vindrà una remuntada" pel context global. La digitalització, l'emergència climàtica i el nou context mundial són, per ell, alguns dels reptes de futur per l'economia catalana.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat