Segons el Banc Mundial, l'economia blava és l'ús sostenible dels recursos oceànics per al creixement econòmic, la millora dels mitjans de vida i els llocs de treball alhora que es preserva la salut de l'ecosistema oceànic. A la vegada, la Comissió Europea el defineix com totes aquelles activitats econòmiques relacionades amb oceans, mars i costes. Cobreix una àmplia gamma de sectors establerts i emergents interconnectats.

La Mancomunitat de Nacions ho considera un concepte emergent que fomenta una millor gestió dels nostres recursos oceànics o 'blaus'. Segons dades de la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial, aquesta economia aporta el 5% del PIB mundial i, pel que fa a l'Estat espanyol, genera uns 23.000 milions d'euros de valor afegit brut i més de 691.000 llocs de treball.

 

Impacte econòmic en xifres

Si ho traslladem en el cas pràctic de Barcelona, ens n'adonem que aquest concepte ja es pot quantificar. Francesc Bonada. Cap d'Organització i Sostenibilitat del Port de Barcelona, dona xifres: "El potencial de Barcelona en l’Economia Blava és enorme. Barcelona no seria el que és sense mar i el seu port i el nostre port no tindria la rellevància que té sense la ciutat de Barcelona. Dades que mostren la rellevància de l’economia Blava i del Port de Barcelona es que per la nostra infraestructura passen el 74% del comerç internacional de Catalunya i el 23% d’Espanya. El Port de Barcelona i la seva Comunitat Portuària, es a dir, el conjunt d’organitzacions que treballen representen aproximadament 37.000 persones treballadores i mes de 500 empreses".

WhatsApp Image 2022 11 11 at 5.33.53 PM
Francesc Bonada. Cap d'Organització i Sostenibilitat del Port de Barcelona

De fet, en el darrer Saló de l'Ocupació celebrat el passat 9 i 10 de novembre a Fira Barcelona, definir l'impacte de l'economia blava va ser un dels temes principals en una de les seves taules rodones. Actualment, l'Ajuntament de Barcelona, juntament amb altres entitats com el Port de Barcelona, han vist l'enorme potencial d'aquest. Jaume Collboni, primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament conclou que Barcelona és una ciutat amb talent, innovació i mar, així que amb terreny abonat per a l'Economia Blava. Aquesta economia representa un potencial per a la ciutat de Barcelona gràcies a disposar d'un actiu com el mar i l'elevada diversitat de sectors que la componen. "També, el Port de Barcelona és un gran actiu i un soci des del primer moment en la promoció de l'economia blava a la ciutat. L'Economia Blava a Barcelona representa un 4'3% del PIB de la ciutat i l'1,4% de l'ocupació de la ciutat, i té potencial de transformació cap a una economia més sostenible en el cas dels sectors més consolidats alhora que ofereix una gran oportunitat d'innovació en sectors emergents com la bluebiotech o l'energia renovable", destaca.

Quins sectors s'inclouen?

Com qualsevol nou concepte, l'Economia Blava pot crear una certa desorientació respecte el seu significat, sobretot tenint en compte que es tracta d'un àmbit econòmic que ha anat evolucionant en els darrers anys, i també que sovint la definició es va adaptant a cada realitat local. En el cas de Barcelona, entenem com l'Economia Blava el conjunt d'activitats econòmiques vinculades als àmbits aquàtics, que es duen a terme de forma compatible amb la conservació ambiental dels ecosistemes i que afavoreixen un desenvolupament social i econòmic sostenible, i que inclou 12 sectors econòmics diferents com el transport marítim, la logística portuària, la pesca, la construcció i manteniment naval així com la biotecnologia marítima o l'energia renovable marítima, entre d'altres.

Port Barcelona / Europa Press
Port Barcelona / Europa Press

I novament, la importància del Port, "capdavanter en iniciatives per descarbonitzar la seva activitat com la d'electrificació de molls o la generació d’energia renovable en sòl portuari. També realitza activitats per reduir les externalitats com la promoció del transport per ferrocarril i la intermodalitat", subratlla Bonada. En el terreny portuari estan ubicats el centre de formació com l’Institut de Nàutica, l’Institut de Logística de Barcelona o la Facultat de Nàutica.  També són referent en innovació, ja que en terrenys del Port hi ha el Pier01 Tech Barcelona, situat en el primers llocs del món pel que fa a innovació i startups. A més el Port està impulsant la creació del Blue Tech Port que serà una realitat en els propers anys.

Barcelona, de cara al mar

Pel que fa als àmbits aquàtics, inclou rius, llacs, aqüífers i mars i oceans, tot i que l'Ajuntament de Barcelona vol centrar-se en impulsar especialment les economies vinculades al mar: les economies marítimes sostenibles. Aquesta definició alineada amb la definició de la Union Europea, encara que difereix lleugerament. Així doncs, el Pacte Verd Europeu i el Pla de Recuperació d'Europa definiran l'economia europea durant molts anys, o fins i tot dècades. I l'economia blava de la UE és fonamental per a tots dos esforços. Els objectius que ja marca Brussel·les es basen en que aquesta contribueixi a la mitigació del canvi climàtic desenvolupant energies renovables en alta mar, descarbonitzant el transport marítim i ecologitzant els ports; que tota l'economia en general sigui més circular renovant els estàndards per al disseny d'arts de pesca, per al reciclatge de vaixells i per al desmantellament de plataformes offshore; i que el desenvolupament d'infraestructura verda a les zones costaneres ajudarà a preservar la biodiversitat i els paisatges, alhora que beneficiarà el turisme i l'economia costanera.

Actualment, i com s'identifica en la Mesura de Govern d'Impuls a l'Economia Blava, les ciutats espanyoles amb un potencial més gran en l'Economia Blava són Vigo, Santander, València, Màlaga, Cadis i Barcelona, entre d'altres. Totes aquestes ciutats tenen un avantatge geogràfic que els permet posicionar la seva economia en els sectors blaus, per al creixement d'aquesta, i cadascuna d'elles té enfocaments lleugerament diferents a causa de les diferents realitats locals. 

Properes accions

L'Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, en col·laboració amb el Port de Barcelona i Costa Cruceros, han llançat la primera edició del Blue-Up. Un programa que acull i assessora 11 projectes del sector ‘blau' que vol desenvolupar i validar els seus models de negoci. En definitiva, programes empresarials de l'economia blava que són capaços de crear llocs de treball i donar dinamisme a l'activitat marítima de la ciutat. A nivell internacional, Barcelona allotjarà la 27th America'sCup el 2024 amb innovacions com vehicles de suport propulsats amb hydrogen o amb una femenina jove i una femenina per primera vegada en la història d'aquesta història, i la Wolrd Ocean Council ha aterrat a la ciutat amb els seus esdeveniments blaus: Sustainable Ocean Summit. 

El Port de Barcelona, que té en la sostenibilitat i la innovació els eixos del seu IV Pla Estratègic 2021-2025, està acollint programes que facilitin el desenvolupament de projectes nous d'economia blava. En aquest sentit, el cap d'Innovació del Port de Barcelona, Carles Rua, ha explicat que el port "està posant en marxa iniciatives com el Pla d'Innovació del Port de Barcelona, o el futur Blue Tech Port, que tenen l'objectiu d'atraure projectes que potenciïn la innovació i la digitalització de l'ecosistema logístic i portuari de Barcelona".

En definitiva, Barcelona és una ciutat entre dos rius i té multiplicitat d'iniciatives vinculades a ells. De fet, Barcelona i el seu Port poden jugar un paper fonamental a la Mediterrània, probablement també amb aliances atlàntiques. Actualment, aquest mar és un gran actiu per al desenvolupament econòmic, sostenible i social de la ciutat, però s'ha de cuidar, i també la gent, la innovació, la tecnologia i la sostenibilitat són elements claus per a l'èxit d'aquesta estratègia.