La Comissió Europea té previst presentar aquest dimecres un paquet d'ajudes a Ucraïna de 18.000 milions d'euros, una mesura que serà difícil de pactar després que Hongria hagi confirmat que s'hi oposa. El crèdit a Ucraïna ha de ser aprovat amb el suport de tots els Estats membres de la UE, ja que les noves emissions de deute estarien avalades pel pressupost comunitari. Segons el ministre hongarès Gergely Gulyás, estan a favor de "donar suport a Ucraïna", però rebutgen "un crèdit conjunt". "No és un veto, ja que es tracta d'una decisió conjunta i si no donem suport, no hi haurà decisió", ha subratllat. 

L'ús del paquet d'ajudes a Ucraïna

El vicepresident de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha afirmat que es treballarà "amb els Estats membres per garantir que al final hi ha una decisió positiva", després de ser preguntat per aquest veto d'Hongria al paquet de mesures. El suport a Ucraïna de 18.000 milions d'euros que planteja la UE és en forma de préstecs amb unes condicions molt favorables i, segons van detallar, està previst que es pugui desemborsar en trams periòdics durant l'any 2023. La proposta de l'executiu vol donar resposta a les necessitats macrofinanceres d'Ucraïna, després d'una petició de les autoritats ucraïneses per poder assumir el pagament de salaris i pensions, així com mantenir els serveis públics. Segons els càlculs, assumir aquestes despeses suposa entre 3.000 i 4.000 milions cada mes. Entre aquestes ajudes de la UE, també s'inclouen els 3.000 milions d'euros que van prometre a Kíiv, els quals no van aconseguir desemborsar.

A l'espera de l'aprovació del crèdit de 18.000 milions d'euros

En un principi, la idea de la Comissió Europea era poder començar el desemborsament del crèdit al gener, però primer cal que l'Eurocambra i el Consell aprovin el paquet de mesures. La idea de l'executiu europeu és que els préstecs arribin a Ucraïna utilitzant un instrument que els vincularà a reformes, principalment relacionades amb la lluita contra el frau i la corrupció i el reforç de l'estat de dret. El vicepresident de la Comissió Europea ha deixat clar que els desemborsaments es faran sempre que Kíiv respecti les condicions acordades. Tot i això, Dombrovskis ha assegurat que tindran en compte que Ucraïna es tracta "d'un país en guerra" i que les condicions seran "realistes tenint en compte les circumstàncies". 

Hongria té retinguts milions d'euros per incomplir l'Estat de dret

La decisió d'Hongria d'oposar-se a les ajudes a Ucraïna coincideix amb la retenció de 7.500 milions d'euros de fons comunitaris al país per incomplir l'Estat de dret. Tot i això, el ministre Gergely Gulyás ha afirmat que Hongria mantindrà la seva posició respecte al paquet de 18.000 milions d'euros, fins i tot si s'alliberen aquests diners. Aquest any, Hongria també va vetar la imposició d'un tipus mínim del 15% per a multinacionals a la Unió Europea i va posar difícil imposar sancions a Rússia. Durant la negociació, va exigir canvis i excepcions. Aquest posicionament del país no sorprèn, ja que el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, és considerat l'únic aliat del president rus, Vladímir Putin, entre els líders comunitaris.