El Saló de l’Ocupació tanca avui les seves portes després de dos dies on els organitzadors celebren la rebuda des de Fira Barcelona, per on han passat prop de 12.000 visitants interessats en preparar-se i trobar opcions professionals en una economia més diversificada, així com en descobrir noves solucions per a crear i fer créixer negocis innovadors.

Les conclusions més rellevants s'han donat de la mà de les diverses propostes per donar a conèixer oficis i professions amb més demanda de mà d’obra. Així doncs, on ara hi ha més oferta laboral en el territori català es troba en l'àmbit de la construcció, però també asseguren que falten flequers, especialistes en hostaleria o els agents forestals.

0cfbb39a 362b 49a1 8fc6 c473dd0ee3f5
Saló de l'Ocupació / ACN

Els oficis, al detall

Així doncs, la falta d'oferta de mà d'obra en el sector de l'hostaleria és prou conegut, però sorprenen altres professions. De la construcció, els especialistes afegeixen a la llista de greuges del sector, l'augment dels costos i els retards per a l'escassetat de materials. El que els sobra, expliquen, és la feina. “Hi ha molt, cada dia entren nous pressupostos i a algun li has de dir que no. Hi ha feina per regalar”, ha coincidit els especialistes des de Fira. Pel que fa als agents forestals també s'explica, en part, per la manca de previsió de les administracions que han vist com aquest àmbit s'ha convertit en una necessitat més accentuada en els darrers temps pels canvis demogràfics, de comportament de la pròpia naturalesa, entre d'altres.

El cas dels flequers és el clar exemple de com els oficis tradicionals estan en risc d'extinció. Manca personal qualificat. Manquen sabaters, fusters i també forners. Això ho va detectar, fa temps, l'associació de fabricants de pa de la província de la Corunya i ara, per intentar posar solució a aquest problema, ha posat en marxa un projecte pilot gràcies a una xarxa de col·laboració amb Creu Roja i diversos professionals del gremi. Es tracta d'un taller adreçat a persones aturades i, propostes com aquestes, també s'han posat de relleu en aquest Saló.

Com marcar un bon perfil?

Així ho constaten els escapes rooms organitzats on s’ha ensenyat a superar processos de selecció, així com les xerrades sobre oportunitats laborals en sectors en auge com l’economia blava, la logística, el turisme, l'alimentació o els videojocs lligats, en major o mesura, a les professions citades anteriorment. El Saló de l'Ocupació també ha constatat l'interès per arribar als processos de selecció amb possibilitats i aptituds. Així doncs, ha despertat un gran interès els tallers per fer un videocurriculum, els tests d’interessos professionals o de competències digitals organitzats per Barcelona Activa, els itineraris d’orientació laboral i els marketplaces amb ofertes de feina. Paral·lelament, el talent inclusiu ha estat present amb la fira “Sí, i millor” que organitzada per FECET ha concertat entrevistes laborals per a persones amb discapacitat.

Bizbarcelona i el Saló de l’Ocupació estan organitzats per Fira de Barcelona i promoguts per l’Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Activa, i compten amb la implicació i suport de la Diputació de Barcelona, PIMEC, la Cambra de Comerç i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. La propera edició de Bizbarcelona i el Saló de l’Ocupació tindrà lloc a la tardor de 2023.