El Banc Central Europeu (BCE) ha decidit modificar els seus tipus d'interès per primera vegada des de 2016 retallant 10 punts bàsics al tipus de facilitat de dipòsit, fins a situar-lo en el -0,5%, mentre ha deixat el tipus d'interès de referència en el 0% i el de facilitat de préstec en el 0,25%.

Aquesta baixada de facilitat de dipòsit vol dir que el BCE cobrarà més als bancs per guardar-los els diners, amb l'objectiu de provocar que les entitats financeres prestin més diners per estimular l'economia en comptes de mantenir-lo a Frankfurt immòbil. Amb tot, l'organisme ha informat avui després de la reunió del Consell de Govern que aplicarà un sistema de dos trams "per donar suport al mecanisme de transmissió de la política monetària".

Així mateix, l'autoritat monetària també ha anunciat que reprèn les compres netes d'actius, per valor de 20.000 milions d'euros al mes a partir de l'1 de novembre per un període indeterminat. El Banc Central Europeu (BCE) ha acordat també mesurades per mitigar els efectes que tenen en els comptes de resultats dels bancs les taxes d'interès negatives i no els cobrarà per l'excés de reserves fins a determinada quantitat.

El BCE preveu una "desacceleració prolongada"

El BCE preveu una "desacceleració prolongada" a la zona euro. Segons ha explicat Draghi, les mesures anunciades responen a tres factors detectats pel BCE: una desacceleració "més marcada del que s'esperava", unes expectatives d'inflació a la baixa i la persistència de riscos geopolítics i d'una guerra comercial. "És el moment que la política fiscal se'n faci càrrec", ha dit Draghi.

El president del BCE ha apuntat que tant l'economia com la inflació estaran per sota del que es preveia. Ara, el BCE preveu un creixement del 1,1% aquest any, una dècima menys de l'esperat. Per al 2020, la previsió és que el creixement sigui del 1,2%, dues dècimes per sota del 1,4% que s'esperava.

Malgrat indicar que la probabilitat d'una recessió a la zona euro és "petita", Draghi ha dit que ara "ha crescut". En el cas d'Alemanya, el president del BCE ha dit que s'hi han de prendre "decisions efectives i oportunes" davant els avisos d'una possible recessió i ha instat el govern alemany a gastar més per combatre una recessió.

Per combatre la "debilitat prolongada" a la qual es veurà exposada la zona euro, Draghi ha demanat als governs dels estats que incrementin la despesa amb l'objectiu d'estimular l'economia. Sobre els "efectes secundaris" que puguin tenir les mesures, Draghi ha assegurat que estan "seguint de prop tots els efectes".
 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat