El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, el mandat del qual expira el proper 31 d'octubre, ha deixat clar que la institució "no té tabús" per abordar les mesures no convencionals a la seva disposició, assenyalant que, en cas que no millorin les perspectives, "seran necessaris estímuls addicionals", incloent entre les alternatives sobre la taula una rebaixa dels tipus d'interès i la reactivació de les compres de deute, la qual cosa ha provocat forts descensos en les rendibilitats exigides als bons de la zona euro.

"En absència de millores, i en la mesura en què el retorn sostingut de la inflació al nostre objectiu es vegi amenaçat, es requeriran estímuls addicionals", ha defensat el banquer italià, que ha inaugurat per última vegada com a president del BCE el fòrum de bancs centrals que la institució organitza abans de cada estiu a la localitat portuguesa de Sintra.

D'aquesta manera, Draghi ha anat un pas més enllà que en la seva última roda de premsa posterior a la reunió de política monetària del Consell de Govern del BCE, on ja va deixar clar que l'entitat no descarta l'opció de baixar els tipus d'interès, apuntant aquest dimarts que el màxim òrgan de govern de l'institut emissor deliberarà en les "properes setmanes" sobre com adaptar els diferents instruments a la seva disposició en funció dels riscos per a l'estabilitat de preus.

El president del BCE ha reconegut que la perspectiva de riscos per a l'eurozona segueix inclinada a la baixa i que amenaces com el proteccionisme, els factors geopolítics o les vulnerabilitats d'economies emergents "no s'han dissipat" per la qual cosa ha recordat que la institució pot respondre a un empitjorament mitjançant ajustaments en l'orientació a futur de política monetària de l'entitat, així com amb rebaixes dels tipus d'interès i/o amb la reactivació del programa de compres de deute, que va finalitzar el passat 31 de desembre.

En aquest sentit, Draghi ha precisat que els límits aplicats sobre les diferents eines són específics respecte de les contingències a abordar, per la qual cosa ha subratllat que el BCE farà ús de tota la flexibilitat del seu mandat per complir-lo i ho tornarà a fer per respondre a qualsevol repte futur per a l'estabilitat de preus."

Les ires de Trump

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha criticat el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, per haver anticipat aquest dimarts que, en absència d'una millora de les perspectives de l'eurozona, l'organisme considerarà necessaris estímuls addicionals.

"Mario Draghi acaba d'anunciar que podrien arribar nous estímuls, la qual cosa immediatament ha fet caure a l'euro davant el dòlar, fent que sigui injustament més fàcil per a ells competir contra els Estats Units", ha afirmat el president dels Estats Units en el seu perfil de Twitter. "Han estat fent això durant anys, juntament amb la Xina i d'altres", ha afegit Trump.

Minuts abans que el president de l'institut emissor de la zona euro alimentés les expectatives d'una pròxima baixada dels tipus d'interès, així com de la reactivació del programa de compres de deute, cada euro es canviava per 1,1242 dòlars al mercat. Després del discurs, els euros es canviaven per 1,1185 'bitllets verds'.

En comentaris realitzats posteriorment a Sintra, el president del BCE ha reiterat que l'institut emissor de l'eurozona aquesta llest per fer servir tots els instruments a la seva disposició per complir el seu mandat i ha subratllat que la seva política "no té per objectiu el tipus de canvi".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat