Disney ha tancat aquest dimecres la compra de 21st Century Fox, la divisió d'entreteniment de Fox, per 71.300 milions de dòlars després d'haver rebut en les últimes setmanes llum verda dels reguladors de diversos països. De l'operació neix un gegant de l'entreteniment d'una mida mai no vista fins ara, que englobarà sota el seu paraigua, entre altres continguts, a "Star Wars", Marvel, Pixar, "The Simpsons" i "Avatar".

L'adquisició de l'empresa i amb ella, els seus continguts, aplana el camí per al llançament previst aquest 2019 del servei de subscripció de Disney, Disney+, amb el qual pretén competir amb Netflix, el líder del sector.

Disney pren el control, entre altres, de l'estudi 20th Century Fox, els canals FX i National Geographic o el 30 % del servei de subscripció Hulu, amb la qual cosa assolirà el 60 % de la plataforma.

Efectes secundaris: 4.000 treballadors menys

La companyia de Bob Iger, propietari de Disney, ha promès als accionistes un estalvi de 2.000 milions de dòlars fins a 2021, la qual cosa provocarà un acomiadament massiu que, segons algunes estimacions, afectarà 4.000 treballadors. Amb l'adquisició, Disney absorbeix 15.400 treballadors de 21st Century Fox.

Una compra de 71.300 milions de dòlars

A finals de 2017 Disney va ofertar 52.400 milions de dòlars per l'operació tancada avui, però una proposta de Comcast a Fox per 65.000 milions va obligar la companyia a elevar l'oferta fins a 71.300 milions, la qual cosa equival a 38 dòlars per acció.

Les condicions de l'operació permeten als accionistes de 21st Century Fox escollir entre rebre 51,57 dòlars en efectiu pels seus títols o canviar-los per 0,45 accions del nou conglomerat Disney.

El cinema de Fox: noves oportunitats

El lideratge de Disney en el cinema podria reforçar-se gràcies a la compra de la parcel·la de cinema de Fox, que inclou els drets sobre els personatges de còmic de X-Men i Deadpool. Fox també té en el seu poder a "Avatar", la pel·lícula més taquillera de tots els temps amb 2.788 milions de dòlars i de la qual el seu director James Cameron prepara almenys quatre seqüeles.

La part de Fox dedicada a la televisió, que a més inclou els potents canals FX o National Geographic, també és la responsable d'altres sèries com "Modern Family", "Family Guy", "This is Us", "American Horror Story, "The X-Files" o "The Americans".

Totes aquestes produccions en la petita i la gran pantalla, unides al catàleg familiar i animat de Disney, podrien ser una basa clau del grup per atreure el públic en la seva imminent batalla davant líders del "streaming" com Netflix.