De Damm a Cacaolat i de Cacaolat a candidat a la presidència de la Cambra de Comerç de Barcelona. L'empresari Enric Crous ha presentat avui al Col·legi de Periodistes la seva candidatura per rellevar Miquel Valls al capdavant de l'òrgan empresarial, al·legant que "és moment de  d’agafar compromisos amb les empreses i amb el país". Amb tot, assegura que la seva és una campanya allunyada de la política, al·legant que segons ell "els empresaris no hauríem de manifestar les nostres opinions polítiques perquè no és la nostra feina". 

"Ara es tanca una etapa de 16 anys a la Cambra i cal renovar-la i rejovenir-la". Segons Crous, l'avala el fet que "conec el sector públic, el sector privat, la Cambra i la Fira a la perfecció". A més, ha assegurat que "m’ha donat suport moltíssima gent, i agafo el repte amb fair play i esportivitat". I és que prèviament a la cervesera, Crous va dirigir Mercabarna i la Fira de Barcelona, motiu pel qual ell considera que té un gran coneixement del sector públic, privat i del comerç. 

Crous ha explicat que es presenta a les eleccions amb un equip de 40 representants d'empreses, entre els quals "en aquest moment dos terços de la gent que m’acompanya són pimes, un terç dels empresaris són joves, el 33% són dones i el 43% són del territori" -és a dir, no únicament de la ciutat de Barcelona-. 

Així doncs, assegura que "volem fer un projecte de compromís amb les empreses i la ciutat". L'empresari ha mostrat el seu amor per Barcelona, dient que "soc un enamorat de la meva ciutat i vull que Barcelona segueixi sent un focus d’atracció d’empreses i negocis, alhora que volem que hi hagi un desenvolupament social i econòmic del territori". 

Lluny de la política

Davant de les preguntes de caire polític, Crous s'ha volgut desvincular de la política dient que "jo sempre he defensat que els empresaris no hauríem d’expressar les nostres opinions polítiques perquè no ens dediquem a això", i que "ja tenim prou feina de crear llocs de treball, augmentar productivitat, etcètera". "A mi em podeu haver sentit opinar de moltes coses, però mai de política", ha asseverat. 

Aval a Pau Relat a la Fira

La Fira de Barcelona també porta temps esperant una renovació a la seva cúpula. Josep Lluís Bonet porta presidint la Fira des del 2004, però ahir es va saber que s'ha consensuat -entre Cambra de Comerç, Ajuntament de Barcelona i Generalitat- presentar l'empresari Pau Relat com a relleu de Bonet

La notícia va provocar algunes crítiques, com la del també candidat a la Cambra, Ramon Masià, que va criticar que fos Valls, "un president sortint" qui proposi el nou president de la Fira. 

Preguntat per això, Crous ha assegurat que "s’ha fet tard però el que s’ha fet, s’ha fet bé" donant el seu vistiplau a Relat. "El que és desagradable és el temps que s’ha trigat a renovar el consell de la Fira". "Crec que han trigat molt però al final hi ha hagut un consens". 

Transparència per bandera

"Intentarem posar un òrgan de governança transparent, participatiu, que tingui una representació justa i més jove, d’homes i de dones". I amb la transparència per bandera, el candidat ha dit que "no és que digui que fins ara no hi ha hagut transparència a la Cambra, però volem que n'hi hagi més". 

Amb aquesta candidatura, Crous es mostra optimista: "Ens presentem perquè creiem que tenim potencial per poder guanyar". "Anem amb vocació de servei. A servir la Cambra, en cap cas a servir-nos d’ella", i una "vocació de diversificar l’activitat, que sigui més participativa, i que hi hagi més propostes".

La baixa participació

Un dels grans problemes de les eleccions a la Cambra de Comerç és la baixa participació dels votants. A les darreres eleccions, que van ser el 2010 -tot i que els mandats són de 4 anys, però des del 2014 s'ha anat prorrogant la convocatòria d'eleccions- la participació va ser d'un 1,8% dels empresaris amb dret a vot. Segons l'equip de Crous, aquesta baixa participació és deguda a la falta de coneixement dels electors, que sovint no saben que tenen dret a vot. 

De fet, el cens electoral a la Cambra és de més de 400.000 electors potencials, entre els quals hi ha totes les empreses micro, petites, mitjanes, grans i autònoms que estan dins la província de Barcelona, excepte els del Bages i el Vallès Occidental, que disposen d'una cambra pròpia. A més, el vot de tots els elector té exactament el mateix pes, ja sigui una empresa d'1 sol treballador o de 3.000. 

Davant aquesta situació i amb l'embolic del vot electrònic, inclòs en la llei de la Generalitat i ara impugnat al TSJC, Crous assegura que està "totalment a favor del vot electrònic" ja que "això segurament farà incrementar la participació dels votants". 

Amb tot, les eleccions a la Cambra encara no estan convocades. El dia màxim de convocatòria és el 31 de març del 2019, en principi, però la falta d'acords entre Generalitat i Cambra sobre la manera de com fer les eleccions continua endarrerint el relleu.