La crisi de la Covid està augmentant la pressió sobre el finançament de les pensions, tal com ha advertit l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) en un informe presentat aquest dilluns.

Les pensions ja es trobaven en una situació complicada abans de la pandèmia, que ara s'ha vist agreujada per l'excés de despeses ocasionades per la lluita contra el Covid i una economia en recessió que dificulta l'obtenció d'ingressos.

En aquest context, el Govern va aprovar a mitjans de novembre un nou acord sobre la reforma de pensions que rebutja un sistema per capitalització, que la portaveu socialista Mercé Perea va dir que s'hauria tractat d'una "reforma neoliberal".

Impacte de la pandèmia

El sistema de repartiment vigent del sistema de pensions espanyol suposa que les pensions són pagades amb les cotitzacions dels treballadors actuals. En el cas espanyol, l'envelliment de la població suposa un repte a l'hora de finançar les pensions, ja que es compta amb menys treballadors en actiu al mercat laboral per finançar pensions cada vegada més nombroses.

En aquest context de piràmide poblacional invertida, la crisi de la Covid ha empitjorat encara més la situació. "La Covid-19 ha provocat una forta pertorbació dels mercats laborals, amb efectes en cascada en els estalvis per a la jubilació i a les pensions", explica l'OCDE a l'informe.

L'economia en recessió ha provocat més dificultats per trobar feina o mantenir-la, i moltes vegades amb baixes remuneracions, fet que suposa ingressos menors per finançar les despeses creixents que ha d'enfrontar l'estat i que tenen un impacte directe en el benestar i drets dels ciutadans.

A més, la lluita contra la pandèmia ha suposat un deute més gran, arran d'una despesa sanitària més important i pel pagament dels ERTO. En aquest context, la Unió Europea va decidir no mantenir els objectius fiscals que els Estats membres han de complir en principi si no volen enfrontar-se a sancions.

Impacte segons el sistema de pensions

"A les pensions per repartiment, la Covid tindrà un impacte molt fort, però aquest impacte és per a demà, no per avui", ha explicat Pablo Antolín, cap de l'equip que ha dirigit l'estudi. En aquest sentit, l'Estat estaria compensant la pèrdua d'ingressos per finançar les pensions amb deute públic, encara que no se sap com s'afrontarà aquesta qüestió a mitjà i llarg termini. De totes maneres, alguns pensionistes ja estan patint aquesta situació de deute creixent: 75.000 pensionistes espanyols haurien vist la seva pensió reduïda a finals de novembre a casa dels creixents deutes tributaris de l'Estat.

Tot i això, l'impacte seria encara més immediat en el cas d'un sistema per capitalització, segons Antolín. Aquest tipus de sistema concep que la pensió de cada contribuent depèn de les cotitzacions que fa durant la seva vida laboral. Així doncs, en aquest cas hi ha un fons on es guarden les aportacions de cada contribuent per generar les futures prestacions.

L'impacte immediat seria causat per les fortes fluctuacions dels mercats financers en els quals hi ha invertits en gran manera els estalvis per a la jubilació. La primera gran recomanació en aquests casos, explica Antolín, és que "no es materialitzin les pèrdues" perquè els mercats es caracteritzen moltes vegades, per aquestes marcades variacions.

La prova és que en el primer trimestre d'aquest any els actius dels fons de pensions es van depreciar un 10% en l'OCDE a causa de l'enfonsament dels mercats financers, i van passar de representar 49,2 bilions de dòlars en acabar el 2019 a 44,3 bilions a finals de març. Tanmateix, a finals del tercer trimestre, la recuperació ja havia permès tornar a nivells precrisi.

L'OCDE destaca que a l'última crisi financera global es va tardar dos anys a recuperar el nivell que hi havia el 2007, abans que esclatés l'última gran crisi econòmica a escala global.