El govern espanyol intenta posar més límits a la crisi econòmica pel coronavirus. El Consell de Ministres ha decidit avui flexibilitzar l'àmbit d'aplicació dels Expedients de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO) per causa de força major en sectors essencials que també han vist reduïts els seus ingressos i, a més, amplia dos mesos la recomanació de teletreball per a aquells treballadors que puguin mantenir la seva activitat laboral des de casa. Així ho ha explicat la vicepresidenta i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts, que ha xifrat aquestes ajudes en 1.100 milions d'euros. 

A més, també s'ha ampliat la cobertura de la prestació d'atur a més treballadors, com ara els acomiadats durant el període de prova d'una nova feina o als que no s'hagin pogut incorporar a un nou lloc a causa de la pandèmia. A més, el govern espanyol ha aprovat mesures per facilitar la renegociació o l'ajornament dels pagaments de lloguers de negocis, especialment els que siguin propietat de grans tenidors o empreses públiques, i es permetrà l'ús de la fiança per complementar possibles acords entre arrendadors i arrendataris.

Mesures fiscals

Entre les mesures fiscals aprovades, el govern espanyol també inclou una reducció del pagament fraccionat de l'IRPF i l'IVA de les empreses, permetent que es puguin descomptar a cada trimestre els dies de l'estat d'alarma. D'altra banda, l'executiu també permet condicionar el pagament dels deutes tributaris a l'accés a línies d'avals de l'ICO. És a dir, un empresari podrà demanar que no es passi el cobrament dels tributs si pot acreditar que ha demanat una línia ICO, i haurà de pagar-los tan bon punt rebi els diners.

El consell de ministres també ha aprovat que les línies de l'ICO puguin no només cobrir crèdits al sistema bancari, sinó també 'pagarés' del mercat de renda fixa de l'AIAF i al mercat alternatiu de renda fixa (MARF). Això podria ajudar a les empreses a col·locar els seus títols de deute a curt termini.

L'executiu també indica que per facilitar el pagament de proveïdors s'habilita al consorci d'assegurances com a reassegurador de riscos, per donar una "major seguretat a totes les operacions comercials".