La patronal Pimec proposa a la Unió Europea que promogui la suspensió temporal de l'IVA, imposant un tipus zero, pels sectors més afectats per la crisi del coronavirus, com ara l'hostaleria, la cultura, l'esport o el turisme. A més, demana la compra "massiva coordinada" de tests de coronavirus per a les pimes europees, i que s'impulsi un sistema d'acreditació de test per als ciutadans de la UE i de països tercers que "permeti reactivar en pocs mesos la circulació de persones i el turisme".

Es tracta d'algunes de les propostes que Pimec, a través de la seva participació a la patronal europea de pimes SME United, vol fer arribar a les reunions regulars que es mantenen amb les institucions europees per fer front al coronavirus. A més, la institució presidida per Josep González valora positivament la proposta del govern espanyol d'un fons europeu d'1,5 bilions d'euros amb deute perpetu per lluita contra la covid-19.

La patronal considera que la proposta del govern de Pedro Sánchez permetria "evitar augmentar l'endeutament" amb una emissió de deute perpetu només amb interessos que després es derivaria als estats a través de transferències i no préstecs. "Tot i que caldrà conèixer la reacció dels estats europeus menys endeutats, Pimec celebra aquest anunci i considera la mesura oportuna i encertada", afirma l'organització en un comunicat.

D'altra banda, Pimec exposa algunes de les mesures que des de la patronal europea de què forma part es volen consensuar amb les institucions. Entre d'altres, reclama enfocar prioritàriament els ajuts europeus a "liquidar les factures, subvencions i devolucions tributàries a pimes", i modificar temporalment la directiva de l'IVA per aplicar el tipus zero a activitats afectades per la crisi sanitària, com l'esport, la cultura, la perruqueria, el turisme o la restauració.

Pimec també defensa la taxa digital i que els recursos es destinin a la transformació digital de les pimes, i que des de la Unió Europea s'investiguin "les pràctiques bancàries abusives" en la concessió de préstecs especials garantits per la covid-19.

Pimec, que forma part de l'SME United des de la seva creació i està inscrita al Registre de Transparència de la UE, té la vicepresidència de la patronal europea a través de Josep González. El president de Pimec participarà el 24 d'abril en una junta directiva d'SME United per analitzar les conclusions de la cimera de líders que es fa dijous.

"Davant del rebuig als coronabons i la incertesa sobre el Fons de Recuperació Econòmica, les institucions europees han d’engegar mesures per facilitar la represa de l’activitat de les pimes i la reactivació econòmica a Europa", ha afirmat González.