El Producte Interior Brut (PIB) de la Xina ha caigut un 6,8% en el primer trimestre de l'any, la primera contracció de l'economia del gegant asiàtic des del 1976, fet que confirma els seriosos efectes causats per la pandèmia de coronavirus al país, segons ha informat avui l'Oficina Nacional d'Estadístiques (ONE).

La contracció, pitjor de la prevista per diversos analistes, suposa la primera interrupció de l'inèdit creixement que l'economia xinesa ha registrat en les últimes dècades. El PIB xinès va començar a mesurar-se el 1992, però la resta de dades existents fins a aquella data apunten que l'economia del país no havia entrat en recessió des de fa més de 40 anys.

Les dades publicades per l'ONE mostren que al març, quan la pandèmia va començar a remetre al país, l'economia va estar sota una forta pressió. La producció industrial va caure aquell mes un 11% —ho havia fet el 13,5% el gener i el febrer—, mentre que la indústria manufacturera ho va fer un 10,2%.

Les vendes al detall, una dada clau sobre el consum, van baixar un 15,8%, mentre que la inversió en actius fixos —com infraestructura, habitatge, maquinària i equips— van caure un 16,1% en els tres primers mesos. El PIB xinès es va situar en 20.650,4 milers de milions de iuans (2.647 milers de milions d'euros, 2.916 milers de milions de dòlars) en el primer trimestre del 2020, la qual cosa suposa una caiguda interanual del 6,8%.

El valor afegit de la indústria primària va disminuir un 3,2%, el de la indústria secundària un 9,6% i el de la terciària un 5,2%. A començaments d'aquesta setmana es va anunciar que el comerç exterior havia caigut un 6,4% en els tres primers mesos de l'any.

Els analistes esperen una recuperació en la segona meitat de l'any i el Fons Monetari Internacional (FMI) va pronosticar fa dos dies que la Xina evitarà la recessió i creixerà en el conjunt de l'any un 1,2%.

El mateix organisme estimava el gener passat, abans que esclatés la pandèmia, que el creixement econòmic xinès seria del 6% davant del 6,1% registrat oficialment pel país asiàtic el 2019.