Joaquim Tosas, que va presidir el Port de Barcelona entre el 1996 i 2004 i va liderar l'ampliació de la infraestructura, va morir ahir a causa del coronavirus, segons ha informat el Port de Barcelona aquest dimecres a un comunicat. Tosas, que va ser també el primer president del Port de Barcelona designat per la Generalitat, va impulsar "canvis estructurals profunds" com la Comunitat Portuària, la plataforma telemàtica del port, el Port Vell i les autopistes del mar.

Sota el seu mandat es va desenvolupar així mateix el ferrocarril portuari, la xarxa de terminals marítimes per connectar el Port de Barcelona amb els seus mercats interiors, la Zona d'Activitats Logístiques (ZAL) i es va impulsar el sector creuerista a la capital catalana.

Finalment, durant el seu mandat es van aprovar els primers dos Plans Estratègics del Port de Barcelona, el 1998 i 2003, fruit d' "un llarg treball col·lectiu amb la implicació de tots els actors públics i privats" per definir la missió del port.

La presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, ha destacat de Tosas el seu caràcter "enèrgic i d'idees clares", així com la seva "tenacitat i capacitat de treball" per "lluitar incansablement en tots els fronts per aconseguir l'ampliació del port".

Nombrosos responsables de la Comunitat Portuària de Barcelona, des del sector logístic al duaner i l'estiba, han mostrat també el seu reconeixement a Joaquim Tosas, de qui han dit que va ser una persona "cabal a la història recent del Port de Barcelona". Per la seva banda, el conseller de Territori, Damià Calvet, que va coincidir amb Tosas el 1997, ha destacat d'ell la seva "gran preparació personal" així com la seva ambició: "Volia fer del Port de Barcelona el millor port del Mediterrani". 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat