La patronal catalana Foment del Treball ha reclamat al govern espanyol que transfereixi més competències a Catalunya per atendre les despeses sanitàries i reactivar l'economia i ha mostrat el seu suport a la proposta de la Generalitat perquè l'Estat creï un fons Covid-19 destinat a les comunitats autònomes.

En un comunicat, el president de l'organització, Josep Sánchez Llibre, ha exigit una política econòmica "contundent" per pal·liar la caiguda del PIB català, la retracció del qual es preveu d'entre el 7,6 i el 8,8% per la crisi del coronavirus, i ha urgit a les administracions a "accelerar la despesa".

Per això, ha vist amb bons ulls la proposta del vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha demanat al Govern central la creació d'un fons Covid-19 per a les comunitats autònomes, amb 4.000 milions d'euros per a Catalunya, per fer front a les majors despeses de salut i garantir les polítiques de manteniment de la despesa.

Coronavirus Confinament La boqueria tancada negoci tancat - Sergi Alcazar

Sergi Alcàzar

"És molt important desenvolupar un pla de xoc potent i eficient per poder mitigar els efectes de la crisi sanitària en l'àmbit econòmic i donar un impuls general a l'economia", ha destacat. "Sense això, no serà possible tornar a la velocitat de creuer que tenia la nostra economia abans d'aquest xoc", ha afegit.

D'acord amb les previsions de la Generalitat, l'emergència sanitària del coronavirus portarà a perdre entre 226.800 i 261.800 llocs de treball al llarg del 2020, quan s'estima que la taxa d'atur acabi entre el 17,1% i el 18%.

Seguim totes les notícies i el minut a minut sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat