La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha assegurat que encara durant un temps després de l'aixecament de l'estat d'alarma pel coronavirus, els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) mantindran exonerades o reduïdes les quotes socials i els treballadors afectats cobraran l'atur.

Durant la seva compareixença aquest dimarts al Congrés, la ministra ha explicat que en una primera etapa, posterior a la vigència de l'estat d'alarma, encara seran necessàries mesures d'excepcionalitat, com els ERTE per força major que "seguiran tenint gran rellevància per la qual cosa s'ha de mantenir transitòriament el mecanisme de suport establert durant l'etapa de crisi sanitària aguda ".

La durada exacta de la prolongació d'aquesta mesura i la seva aplicació per sectors s'ha d'acabar de debatre amb els agents socials. La ministra ha afegit que després els ERTO evolucionaran per donar resposta a les noves necessitats de les empreses, que seran fonamentalment per causa econòmica, tècnica, organitzativa o de producció, i que també evolucionaran els mecanismes d'exempció o reducció de cotitzacions a la seguretat social i la protecció d'atur durant el ERTO d'acord a aquestes noves situacions.

A més, ha assenyalat que la figura de l'permís retribuït recuperable podria tornar a ser possible si és pactada entre empresa i treballador en la primera fase de tornada a la normalitat laboral però en situació d'excepcionalitat. Díaz ha explicat que de cara a la recuperació s'han delimitat dues etapes: una d'excepcionalitat atenuada i una altra de normalitat atenuada.

En aquest sentit ha dit que la figura de l'permís retribuït recuperable pot mantenir-se com una possibilitat, "que es podrà utilitzar si hi ha acord entre l'empresa i els representants" i ha incidit que pot formar part de les negociacions davant d'un ERTO per a la seva habilitació a temps parcial (una reducció de jornada recuperable).

"El fet que sigui negociat permet evitar la seva imposició per la part empresarial. I pot servir per justificar la subsidiarietat, i fins i tot per accedir a exempcions o reduccions", ha assenyalat. Díaz, que ha defensat la importància d'uns serveis públics "que ens fan costat en l'adversitat" ha demanat als partits polítics fer una "defensa col·lectiva" d'ells i tancar un gran Acord contra la precarietat. "No podem permetre que aquesta crisi accentuï les desigualtats ja existents en el nostre mercat laboral", li ha argumentat.

Augment del teletreball

Així mateix, ha valorat que el teletreball hagi arribat per a "quedar-se" i ha destacat que es tracta d'una figura laboral que convindria potenciar i revisar per adaptar-lo, per exemple, als sistemes de registre horari. Ha puntualitzat que la situació d'aïllament ha posat de manifest que hi ha d'haver sistemes fiables i homologats de teletreball que assegurin el compliment de la prevenció de riscos i de la jornada laboral.

Díaz ha assegurat que les mesures laborals posades en marxa fins ara està sent eficaços, que a l'abril ja es veu una certa estabilització en l'ocupació i que el Ministeri treballa "intensament" amb patronal i sindicats per acordar com enfrontar les successives fases.

A més, ha dit que la utilització de la quota de formació de les CCAA per afrontar el coronavirus no ha afectat la resta de polítiques actives d'ocupació i no ha impedit seguir transferint a les autonomies una important suma perquè desenvolupin, amb flexibilitat en l'assignació de recursos, les seves pròpies polítiques.