La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, confinada a Igualada des de fa més de tres setmanes, ha advertit avui que "tenim una profunda decepció", per la recentralització de competències que porten a un allunyament de la realitat i a "un desconeixement de les necessitats del territori" que, segons la consellera, "fa que anem tard i malament". En aquest sentit, avisa que el govern espanyol "està oblidant moltes empreses" i que "el teixit empresarial està en perill de desaparèixer" si no hi ha més mesures per pal·liar l'impacte de la crisi del coronavirus i injectar liquiditat a les companyies.

"Ens trobem amb una solució que arriba tard i que deixa desprotegits molts treballadors". "No ens cansarem de repetir que som un país de petita i mitjana empresa i autònoms, que són els grans descuidats. O algú pensa que quan s'aixequi l'estat d'alarma es podrà tornar a reprendre l'activitat automàticament? Cal cuidar amb mesures reals el nostre teixit productiu", ha avisat Chacón. 

En aquest sentit, la consellera ha advertit que la immensa majoria de petites i mitjanes empreses o autònoms, "han deixat de facturar d'un dia per l'altre". "Si fem com si res i exigim els mateixos pagaments a la seguretat social, si no hi ha mesures d'injecció que permetin a les pimes sobreviure, haurem d'estendre no només els ERTO, sinó que haurem d'enviar a l'atur a moltíssima moltíssima gent", ha dit en un missatge dirigit al govern espanyol.

Alhora, Chacón ha assegurat que la moratòria de les cotitzacions és "el mínim" que pot fer l'Estat i ha recordat que en el cas dels autònoms, que a Catalunya són 540.000, "l'ideal seria la condonació" de la quota, que permetria injectar uns 185 milions d'euros de liquiditat.

Pel que fa a les ajudes imposades per l'administració, la consellera ha celebrat que es facin avals de crèdit, però ha criticat que no s'alleugereixin els "pagaments regulars" d'impostos ni es tinguin en compte les característiques singulars dels empresaris més petits, que a Catalunya en molts casos tenen menys de 50 treballadors.

La consellera també ha lamentat la manca d'eficiència de les mesures anunciades fins ara, i ha dit que els col·lectius de treballadors estan "desorientats" i les pimes en risc. "O cuidem les pimes o d'aquí a pocs mesos en lamentarem les conseqüències tots plegats", ha assegurat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat