La crisi de la pandèmia ha deixat el teixit empresarial molt tocat i les noves previsions de la Cambra de Comerç de Barcelona situa que el PIB català caurà aquest any entre un 7,3% i un 10,1%. Alhora, el president de la Cambra, ​​Joan Canadell, ha plantejat que Espanya demani un rescat a Europa per fer front a la crisi del coronavirus, cosa que permetria que "Europa controlés que es fa una inversió ben distribuïda". 

En una roda de premsa telemàtica aquest matí, Canadell ha considerat "clarament insuficient" el fons Covid no reemborsable de 16.000 milions d'euros que l'Estat destinarà a les comunitats per pal·liar els efectes de la crisi, tot i que encara no se'n coneix la part que tocarà a Catalunya. En aquest sentit, Canadell considera que aquest fons hauria de ser d'entre 50.000 i 60.000 milions d'euros "o fins i tot més", ha explicat. 

Segons el president cameral, el deute públic podria superar àmpliament el 100%, arribant fins i tot a el 110%. "És probable superar el 110% de deute públic sobre el PIB. En una situació normal això seria alarmant, però ara no tenim més remei que fer-ho", ha lamentat. En aquest sentit, segons Canadell, això podria arribar a suposar que Espanya hagi de demanar un rescat a Europa i "això no ens hauria de fer por". 

A més, ha explicat que d'aquesta manera es podria controlar que s'inverteix en el que és realment necessari i "evitaríem així que passi el mateix que amb el Plan E de Zapatero". Així doncs, ha explicat, "no volem aeroports ni autovies que no siguin competitius. Aquesta intervenció seria bona perquè Europa controlés una inversió competitiva i ben distribuïda".

Noves previsions per al PIB català

"Les dades que donem avui són les més dures des de fa dècades", ha alertat el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell. Segons les previsions de la Cambra, el PIB de Catalunya el 2020 caurà entre un 7,3% i un 10,1% en funció de "l'eficàcia i eficiència" de les polítiques públiques, segons ha assegurat el director del Gabinet d'Estudis de la Cambra, Joan Ramon Rovira. A més, la taxa d'atur se situarà entre el 15% i el 17% aquest any. Amb tot, però, asseguren que "el coronavirus farà caure més l'economia catalana que la mitjana de la Zona Euro, però menys que l'espanyola", que segons la Cambra es veurà més mermada. 

Pel que fa al mercat de treball, estima que l'ocupació pot caure entre un 5% i un 7%, un descens que es tradueix en més de 200.000 llocs de treball i que segons Rovira podria haver estat més important si no s'haguessin posat en marxa els ERTO per causa de força major.

"És una situació dramàtica i il·lustra com de dura pot ser aquesta crisi. Darrere de la caiguda del PIB vindrà una crisi social que serà molt important i davant d'això calen mesures excepcionals", ha assegurat Canadell. Per sectors, la branca de el comerç, el transport i l'hostaleria --amb un pes del 23% en el PIB- pot caure aquest any fins a un 20%; les activitats culturals i recreatives un 25%; el conjunt dels serveis experimentarà un descens del 8,1%; la indústria del 5,1%, i la construcció del 6,4%.

Rovira ha matisat que aquestes previsions estan calculades en el marc d'un elevat grau d'incertesa davant possibles rebrots o el descobriment d'una vacuna, per exemple.

El nombre d'empreses s'ha reduït un 8,5% al ​​març, és a dir, un total de 22.006, de les quals un 87% tenen entre un i cinc treballadors i prop d'un 80% formen part de el sector serveis.

Pel que fa a la destrucció d'ocupació, es van perdre 130.500 llocs de treball al març, i els sectors de l'hostaleria (21%), activitats administratives (20%), la cultura (5%) i la construcció (13%) van ser els més afectats, unes xifres a les quals se sumen els més de 700.000 treballadors afectats per ERTO.

Malgrat tot això, Rovira ha defensat que Catalunya compta amb fortaleses per sortir de la crisi com la seva indústria diversificada, la seva elevada taxa de teletreball potencial i un major nombre de grans empreses, mentre que per contra és més dependent del turisme i d'esdeveniments culturals .