El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ja reivindicava en una entrevista a l'Àgora d'El Nacional el dilluns passat que "amb una Catalunya independent sobreviuríem millor a la crisi" del coronavirus, a mode de crítica de la gestió del govern espanyol. Una crítica que avui ha tornat a plasmar a través de les seves xarxes socials, amb més contundència: "Espanya és atur i mort. Catalunya és vida i futur".

Canadell ha fet aquesta valoració fruit d'un estudi que compara la gestió de Grècia i la d'Espanya. Grècia, que ha estat severament criticada des de la crisi financera, que la va abocar a ser el país de la cua a Europa, ha sabut frenar la pandèmia amb més celeritat que Pedro Sánchez. De fet, els gràfics que comparteix el president de la Cambra, elaborats per l'institut NECSI, evidencien que la rapidesa a l'hora de confinar el país i tancar fronteres a Grècia ha evitat un creixement de casos de covid-19 tan elevat com a Espanya. 

De fet, Grècia va tancar les fronteres una setmana abans que Espanya, i va decidir apostar pel confinament total del país 15 dies abans, quan allà els casos de contagis i morts encara eren molt menors que a Espanya. L'estudi també assenyala el retard en tancar escoles i centres de dia. 

En aquest sentit, Canadell considera que "fer cas al president Quim Torra", i, per tant, haver seguit les directrius de confinament total que Catalunya va demanar repetides vegades a Pedro Sánchez, "hauria suposat assemblar-nos a Grècia, amb una centena part dels contagis i morts". Les competències per decretar el confinament total les té l'Estat central, de manera que les comunitats autònomes van haver d'esperar que el govern espanyol s'avingués a decretar-lo, dues setmanes més tard. D'aquesta manera, assevera, "Una Catalunya independent hauria salvat milers de vides".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat