El govern alemany considera que els mitjans financers que aporti la Unió Europea (UE) als països més afectats per l'impacte en l'economia de l'epidèmia del coronavirus "no han d'estar vinculats a innecessàries condicions" ni a la vigilància d'una troica.

Berlín considera que no és el moment de vincular els ajuts a unes condicions que "equivaldrien a una caiguda en la política d'austeritat com l'aplicada després de la crisi financera", escriuen els ministres alemanys d'Exteriors, Heiko Maas, i de Finances, Olaf Scholz, en una tribuna que publiquen aquest dilluns diaris d'Espanya, Itàlia, França, Portugal i Grècia.

Segons la seva opinió, a més de les decisions anunciades per la Comissió Europea (CE), en concret per relaxar les condicions del Pacte d'Estabilitat i Creixement, la UE disposa del Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE), del qual diuen que ja pot aportar als països de l'euro "capital en les mateixes condicions favorables" per a tots ells. I assenyalen que això voldria dir que Itàlia podria obtenir d'aquest instrument 39.000 milions d'euros en "diners frescos" i que Espanya hi podria recórrer per rebre 28.000 milions d'euros.

"Aquests mitjans podrien aprofitar-se per a tots els objectius necessaris en la lluita contra el coronavirus", agreguen. "No necessitem troica, controladors o comissió que desenvolupin programes de reformes per a un país, sinó ajuts ràpids i precisos. Això és precisament el que ofereix el MEDE, si el desenvolupem de manera raonable", defensen Maas i Scholz.

La denominada troica, composta per representants de la CE, el Banc Central Europeu (BCE) i el Fons Monetari Internacional (FMI), va ser l'instrument que vigilava que es complissin les condicions imposades als rescats financers de crisi econòmica de 2008-2009.

A més, els ministres proposen d'activar un "fons paneuropeu de garantia" que pugui disposar de crèdits perquè el Banc Europeu d'Inversions (BEI) doni suport amb liquiditat a les petites i mitjanes empreses.

Els ministres agreguen que amb la iniciativa que la Comissió Europea va presentar la setmana passada, el fons temporal SURE dotat amb 100.000 milions d'euros, els països podran obtenir mitjans semblants als suports que Alemanya dona a les empreses mitjançant l'instrument conegut com a Kurzarbeit, una modalitat de jornada reduïda.

En el text els ministres alemanys no esmenten els coronabons, un instrument demanat les últimes setmanes pels Governs de diversos països del sud de la UE per afrontar les conseqüències econòmiques de la pandèmia. El document es fa públic el dia abans d'una reunió de l'Eurogrup per precisar els mecanismes europeus a disposició dels països.