Un jutjat de Màlaga ha condemnat el Banc Santander a abonar l'impost d'actes jurídics documentats sobre un préstec hipotecari de juny de 2014 perquè considera que la recent disposició del govern espanyol per la qual els bancs han de pagar aquest tribut "és tàcitament retroactiva".

En la sentència, de 51 pàgines i dictada el 12 de novembre pel jutjat de primera instància 18 bis de Màlaga i contra la qual es pot presentar recurs d'apel·lació, es diu que el pagament de la taxa ha de recaure en l'entitat en tant que el decret aprovat per l'executiu espanyol "resol una llacuna interpretativa", per la qual cosa també pot aplicar-se a les hipoteques subscrites anteriorment a la seva entrada en vigor.

En aquest cas, afirma que s'assisteix a una "norma interpretativa" i precisa que encara que a l'inici de l'únic article es diu que la reforma s'aplica a partir de l'entrada en vigor de l'esmentat decret, "no vol dir que sigui a tall de dogma irretroactiu", perquè, entre altres factors, la seva interpretació queda a l'arbitri dels magistrats.

Un cas que pot crear precedent

En concret, es condemna el Santander a tornar 1.990,31 euros en concepte de despeses de notaria, registre, gestoria i impost d'actes jurídics documentats, 1.246,07 euros de l'import total estimat, inclosos en la clàusula declarada nul·la.

Des del despatx Mora Jordano Advocats auguren que el criteri d'aquest jutjat, especialitzat en matèria de contractació hipotecària de conformitat al pla d'urgència posat en marxa per l'anterior govern espanyol, "afectarà les prop de 12.000 demandes pendents de resoldre entre banca i consumidors" a Màlaga.

No obstant això, aclareixen que "quedaria sempre pendent saber el criteri de l'Audiència Provincial". El despatx afegeix que la resolució "ve a allargar més, si es possible, el debat judicial entorn d'aquest tipus de plets, en un escenari on es posa en relleu la independència dels jutjats de primera instància".