La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha acordat l'obertura d'un expedient sancionador contra set constructores per possibles pràctiques anticompetitives en licitacions de l'Administració Pública per a la construcció i rehabilitació d'infraestructures i edificis. Les investigades són Acciona Construcción, Corsán-Corviam Construcción, Dragados, FCC Construcción, Ferrovial Agromán, OHL i Sacyr Construcción que, segons la CNMC, s'haurien intercanviat informació en l'àmbit de l'obra pública, constituint un càrtel i, així, restringint la competència.

Els esmentats acords i intercanvis haurien tingut una especial incidència en la preparació de les seves ofertes tècniques de cara a les esmentades licitacions i s'haurien instrumentat, entre altres vies, mitjançant la constitució d'un grup estable i formal constituït per les empreses investigades. D'aquesta forma, decidien cada setmana si contractaven conjuntament els diferents aspectes que incloïa l'oferta tècnica de les licitacions que anaven fent-se públiques.

Aquest expedient té el seu origen en determinada documentació trobada durant la instrucció d'un altre expedient i que no tenia relació amb el cas que s'estava investigant. En conseqüència, la direcció de Competència de la CNMC va procedir a incorporar l'esmentada informació en un expedient diferent. En el marc d'aquest nou expedient la CNMC va dur a terme inspeccions domiciliàries en quatre de les empreses incoades.

Així, en vista de la informació disponible i de la documentació obtinguda en el marc de les esmentades inspeccions, la direcció de Competència de la CNMC considera que existeixen indicis racionals de la comissió per part de les investigades de possibles infraccions de l'article 1 de la Llei de Defensa de la Competència i del 101 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE). Així, s'obre ara un període màxim de 18 mesos per a la instrucció de l'expedient i per a la seva resolució per la CNMC.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat