Comertia preveu que el 2022 sigui "un bon any" per a les empreses catalanes de 'retail' després de dos anys marcats per la covid-19. Segons l'informe Situació Empreses Familiars Catalanes, presentat aquest dimecres per l'entitat, un 67,4% dels comerços creuen que les vendes s'incrementaran, un percentatge que contrasta amb el 4,7% d'establiments que encara consideren que el nivell de consum serà pitjor que l'any passat. Malgrat tot, Comertia alerta dels efectes que pot tenir la guerra d'Ucraïna sobre el sector, sobretot pel que fa a l'increment dels costos energètics i del transport. "És l'únic que ens fa posar interrogants a la recuperació", ha reconegut el president de l'associació, David Sánchez, en la presentació de l'estudi.

En matèria laboral, l'organització també confia recuperar aquest 2022 els nivells d'ocupació previs a l'esclat de la pandèmia, després que gairebé la meitat dels negocis catalans (46,5%) reduïssin plantilla el 2021. De fet, dues de cada tres empreses preveu continuar fent noves obertures aquest exercici, mentre que una bona part assegura que incrementarà el volum d'inversions per impulsar el creixement. Un 81% de les companyies afirma que apostarà per la digitalització, un 65% per la innovació de productes, processos i serveis i un 35% té previst millorar l'atracció i retenció del talent.

Des de Comertia també asseguren que la fi de l'obligatorietat de la mascareta en espais interiors –que ha entrat en vigor aquest mateix dimecres- contribuirà a millorar l'experiència del client, "molt limitada" durant els últims dos anys. "A l'hora del consum s'agraeix, perquè som persones que necessitem relacionar-nos", ha assenyalat Sánchez. El president de l'entitat insisteix que cal seguir escoltant els experts, tot i que veu la covid-19 com una malaltia que aviat deixarà de ser considerada una pandèmia.

Incerteses pel 2022

Malgrat les bones perspectives per al 2022, les empreses subratllen que encara hi ha certs elements que amenacen la recuperació econòmica. Un 93% assenyala l'augment de la inflació com el principal factor que pot condicionar el consum, mentre que un 79% apunta als preus de l'energia i les matèries primeres. Les altres preocupacions del sector tenen a veure amb els elevats costos logístics (47%), l'evolució dels contagis per les restriccions (44%) i els efectes de la reforma laboral (44%).

En aquest sentit, el president de Comertia ha explicat que els establiments han optat per una estratègia "conservadora" i que estan evitant traslladar l'increment de preus totalment al consumidor. "La repercussió al client de la pujada de preus no és total, sinó parcial; la meitat va al consumidor, i l'altra meitat va al compte de resultats de l'empresa", ha detallat. Per altra banda, gairebé la meitat dels comerços (46%) afirma no haver rendibilitzat la inversió realitzada durant la pandèmia per impulsar els seus canals de venda online. Segons l'estudi, un 86% de les empreses ha incrementat la seva facturació en línia el 2021 respecte al 2019.

Peticions

Els establiments associats a Comertia han atorgat una puntuació mitjana de 4,3 punts sobre 10 a l'administració per la gestió de la pandèmia. De fet, només un 7% de les empreses qualifiquen de "bona" la seva feina, un percentatge que contrasta amb les notes negatives (64%) i regulars (29%). Davant la situació actual, l'entitat demana un tracte fiscal "adequat i favorable" per tal de "preservar la competitivitat i la continuïtat" de l'empresa familiar catalana. Això passaria per una reducció dels impostos de successions i patrimoni, l'exempció dels beneficis o atribuïts i atorgar un tracte favorable als comerços en les cotitzacions a la seguretat social per la seva condició d'empreses "intensives en persones".

Per altra banda, l'associació demana més equitat fiscal entre el comerç físic i el digital, que l'Impost d'Activitat Econòmiques (IAE) sigui deduïble de l'impost de societats, que una partida dels Fons Europeus vagi exclusivament destinada a les empreses de 'retail', una subvenció per fer front a la pujada dels preus energètics, recuperar el límit de 3.000 euros per pagar en efectiu –ara està en 1.000 euros- i aplicar una limitació del lloguer als contractes de locals comercials.