La Superintendència de Serveis Públics de Colòmbia ha ordenat aquest dimarts la liquidació de la distribuïdora i comercialitzadora Electricaribe, controlada pel grup Gas Natural Fenosa, intervinguda pel Govern el passat 15 de novembre.

"S'ordena la liquidació d'Electricaribe", ha manifestat en una roda de premsa a Bogotà el superintendent de Serveis Públics, José Miguel Mendoza, qui ha afegit que aquesta entitat ha disposat l'inici de la recerca immediata "d'un operador que assumeixi la prestació del servei" en els set departaments de la costa atlàntica on opera la companyia. S'estima que el procés de liquidació comenci "immediatament", sigui "absolutament públic" i duri al voltant d'un any. 

El superintendente ha explicat que Gas Natural Fenosa presidida per Isidre Fainé només obtindrà ingressos amb l'operació una vegada s'hagin completat els pagaments als diferents creditors conforme a l'ordre de prelació establert per llei. "Si després de pagar a la massa creditora quedessin recursos addicionals, es lliuraria als accionistes actuals, a Gas Natural Fenosa", ha concretat abans de destacar que l'operació "no costarà un sol pes als colombians".

"Un pas definitiu"

L'empresa, intervinguda de manera preventiva fa quatre mesos a causa de problemes tècnics i financers, "no està en condicions de prestar el servei d'energia amb la qualitat i continuïtat que es requereixen", va dir Mendoza. "Hem donat un pas definitiu per remeiar els problemes estructurals que han deteriorat el servei d'energia a la costa", va agregar el funcionari.

Electricaribe atén 2,5 milions de clients dels departaments caribenys de l'Atlàntic, Bolívar, Cesar, Córdoba, La Guajira, Magdalena i Sucre. Mendoza ha explicat que mentre es fan els tràmits de la liquidació, "Electricaribe continuarà prestant el servei d'energia al mercat de la costa sota l'administració temporal de l'agent especial designat per la Superintendència".

El titular d'aquest despatx ha afegit que amb la intervenció no només es va evitar "el racionament generalitzat", sinó que "s'estabilitzen la finances d'Electricaribe amb vista a mantenir la prestació del servei".

Problemes de frau i impagament de clients

El grup Gas Natural Fenosa té el 85,39% d'Electricaribe des de 2009 mentre que el 15% restant està en mans del Govern colombià. Gas Natural ha estat partidari d'una solució dialogada, però també ha reclamat resoldre els problemes de frau i impagament que pateix la companyia, que dificulten les inversions necessàries.

En novembre passat, Electricaribe i el Govern colombià no van arribar a un acord sobre fórmules per capitalitzar l'empresa, que té problemes de caixa a causa de l'elevada cartera morosa de clients, que al tancament del tercer trimestre de 2016 ascendia a 4,05 bilions de pesos (uns 1.323 milions de dòlars).

No obstant això, la multinacional també contempla l'opció de sol·licitar un arbitratge internacional davant del Centre Internacional d'Arranjament de Diferències relatives a Inversions (Ciadi) per les desavinences amb el Govern colombià respecte al cas.