El Col·legi d'Economistes de Catalunya veu encertat "fer el pas endavant d'anar actualitzant i incrementant el salari mínim interprofessional", tal com ha indicat el degà de l'ens, Anton Gasol, en l'acte de presentació de l'Enquesta de Situació Econòmica Tardor 2020 d'aquest dimarts. Gasol opina que aquesta mesura és encertada en un context de "ferides importants" en l'economia catalana a causa de la pandèmia. 

Gasol no creu que sigui "exagerat" que el Salari Mínim Interprofessional (SMI) arribi en "un període d'una transició de no gaire anys es pugui arribar al 60% del salari mitjà". Tampoc no creu que això s'hagi de traduir en menys contractació juvenil, ja que la millora del sou hauria d'anar acompanyada de més formació per tal d'incrementar la productivitat laboral.

Durant l'acte, Gasol també ha considerat que les modificacions del sistema de pensions "haurien d'anar en consonància amb el salari real". A més, l'ens demana que es creï un fons de solvència amb 30.000 milions d'euros per pimes i autònoms de la mateixa manera que s'ha fet amb les grans empreses a la SEPI.

Valoració de l'economia i la gestió de l'Estat

L'Enquesta de Situació Econòmica Tardor 2020, realitzada pel Col·legi amb una mostra de més de 1.200 economistes, posa en evidència la poca confiança dels economistes en les previsions econòmiques del govern espanyol. En aquest sentit, més del 70% dels enquestats creuen que el PIB caurà més de l'11% aquest 2020 pel coronavirus.

 

L'enquesta també posa de manifest el descontentament que ha generat la gestió de la crisi del coronavirus. Segons l'estudi, cap de les autoritats examinades ha aconseguit l'aprovat. Les autoritats europees han obtingut la millor puntuació (4,6 punts sobre deu), seguides de les autoritats locals (3,8 punts) i de les autoritats catalanes (3,6 punts). Qui s'emporta la pitjor nota són les autoritats espanyoles, amb un 3,3 sobre deu.

Pel que fa a la valoració dels fons de recuperació Next Generation EU, els aproven amb un 5,7. A més, es mostren convençuts (amb un 6,3 sobre 10) que una bona aplicació dels recursos que arribin d’Europa serà decisiva per al futur econòmic de Catalunya dels pròxims anys. Tot i això dubten que l'Estat els gestioni de manera transparent, eficient i transversal, indicadors que reben una nota d'entre 3 i 4. 

En aquest sentit, el Col·legi d'Economistes creu essencial que el govern espanyol mostri una gestió transparent, eficient i transversal per tal que el conjunt de territoris de l'estat es puguin beneficiar dels fons de reconstrucció. El director tècnic de l’Enquesta de Situació Econòmica del Col·legi, Xavier Segura, diu que de moment s'està seguint un criteri "marcadament centralista" que pot excloure projectes sòlids però més petits de rebre finançament dels fons Next Generation EU. 

Pel que fa a l'evolució econòmica dels diversos territoris catalans, els economistes que mostren una visió més optimista són els de Lleida.  La menor presència del turisme –el sector més castigat per la covid–i la bona marxa del sector alimentari en comparació amb altres àmbits fan que el 70% dels experts de Lleida hagin contestat que preveuen que l'economia de la demarcació pateixi menys que la mitjana catalana a causa de la segona onada.