La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i el Banc d'Espanya han emès un comunicat conjunt en el que adverteixen que les inversions en criptomonedes i en 'initial coin offerings' (ICO) no estan protegides a Espanya i mostren patrons de "bombolles especulatives".

"Fins ara, cap emissió de criptomoneda ni cap ICO no ha estat registrada, autoritzada o verificada per cap organisme supervisor a Espanya", assenyalen ambdós organismes en el comunicat, la qual cosa implica que la compra o tinença d'aquests productes no pot beneficiar-se "de cap de les garanties o proteccions previstes en la normativa relativa a productes bancaris o d'inversió". A més, expliquen que el preu d'aquests actius i, concretament, el del bitcoin, ha experimentat "fortes revaloritzacions que reflecteixen patrons propis de bombolles especulatives, acompanyades de variacions extremes en els seus preus."

Falta de regulació

La CNMV i el Banc d'Espanya recorden que les criptomonedes i els actors implicats en la seva comercialització directa no estan regulats a la Unió Europea. D'aquesta manera, els compradors o inversors en aquests productes són "especialment vulnerables al frau, a la manipulació de preus o a altres activitats il·lícites". De fet, en alguns països s'han detectat estafes i esquemes piramidals relacionats amb la col·locació d'ICO, segons apunta el comunicat.

D'altra banda, adverteixen que en moltes ocasions els emissors, custodis o comercialitzadors de criptomonedes no estan localitzats a Espanya, pel que la resolució de possibles conflictes en relació amb ells "podria quedar fora de l'àmbit competencial de les autoritats espanyoles i estaria subjecte al marc normatiu del país en qüestió".

Molt especulatives

La CNMV i el Banc d'Espanya assenyalen que les criptomonedes manquen de valor intrínsec, per la qual cosa són "inversions altament especulatives", mentre estan exposades a fallades operatives i amenaces cibernètiques que poden portar a la indisponibilitat temporal o la pèrdua de la inversió, atesa la seva forta dependència de tecnologies "poc consolidades". A més, adverteixen que la majoria d'ICO està associades a projectes empresarials en etapes primerenques, per la qual cosa poden tenir una "alta probabilitat" de fracàs.

Així mateix, assenyalen que aquests valors, en no disposar d'un mercat organitzat, poden ser difícils de convertir en efectiu convencional. "Els seus propietaris poden no disposar d'opcions en el moment desitjat per convertir en moneda convencional els seus criptomonedes o recuperar la seva inversió. I quan existeix la possibilitat de vendre aquests actius, hi pot haver falta de transparència en relació amb les comissions aplicables i, a més, el seu preu sol patir fortes oscil·lacions sense causa objectiva aparent", assenyalen.

En el cas de les ICO, ambdós supervisors adverteixen que la informació que es posa a disposició dels inversors sol no estar auditada i és incompleta, ja que emfatitza "els beneficis potencials, minimitzant les referències als riscos".

La CNMV ha identificat cinc vies de comercialització de criptomonedes: contractes per diferències, participacions en fons d'inversió, bons estructurats, compra de futurs i opcions i comercialització directa.