El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha declarat que una clàusula hipotecària en què el client renuncia a denunciar el banc pot ser considerada com a "abusiva", especialment si el consumidor no tenia la informació necessària per entendre les conseqüències.

L'alt tribunal respon així a una de les dues preguntes que va formular un jutjat de Terol en relació amb una disputa entre una consumidora amb Ibercaja per la renegociació d'un préstec hipotecari que contenia clàusules sòl. Pel que fa a la segona pregunta del jutjat sobre aquesta renegociació, el TJUE ha conclòs que la normativa europea ho permet sempre que la renúncia que suposa sigui resultat del "lliure consentiment i informat" del consumidor.

hipoteca

Les clàusules sòl

Les clàusules sòl van ser declarades com a abusives pel Tribunal Suprem el 2013 obrint la porta a reclamacions per part dels afectats. En el cas que ha arribat a Luxemburg, una clienta va renegociar un contracte hipotecari amb Ibercaja que modificava la clàusula sòl que contenia. A més, en el nou contracte s'incloïa una nova clàusula que estipulava que la clienta no podria emprendre accions judicials contra l'entitat bancària.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat