La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha comparegut aquesta tarda al Parlament de Catalunya davant la Comissió d'Empresa i Coneixement per donar dades sobre el trasllat de seus empresarials fora de Catalunya iniciats el passat 6 d'octubre amb la creació del decret llei de Rajoy que facilitava la "fuga d'empreses". La consellera ha criticat el fet que les empreses "van rebre trucades de l'Estat" i ha asseverat que "sota amenaces i pressions no hi ha llibertat d'empresa". 

Chacón ha fet referència a l’informe presentat pel departament d’empresa i coneixement en què assegura que els trasllats de seus "no han tingut cap impacte econòmic" a Catalunya. "En cap moment el govern ha ocultat cap informació sobre els moviments de seus d’empreses", explica la consellera. 

Davant la pluja de xifres de l'informe presentat a mitjans de setembre i explicades per la consellera, Chacón ha reconegut que "els fets de la tardor passada van provocar que algunes companyies ajornessin les seves decisions inversores" però, assegura, "no tenim constància de projectes que s’aturessin de manera definitiva".

Alhora, la consellera ha assegurat que, d'una banda, només el 0,59% del teixit empresarial català va moure la seva seu de Catalunya, "corresponent a 2.501 empreses entre octubre del 2017 fins el 31 de juliol del 2018". "Vull aclarir ball de xifres que ha utilitzat diversos mitjans, que alguns han utilitzat els de col·legi registradors mercantils, que només utilitzen dades agregades i no són analitzables", ha criticat. 

La "guerra bruta" de l'Estat

Chacón s'ha referit a les notícies de pressions per part de l'Estat, com l'exclusiva del diari Ara que assegura que l'Estat va retirar milers de milions de fons de bancs catalans i "va fer trucades" per pressionar els canvis de seus. En aquest sentit, ha demanat a l'estat espanyol que "sobreposi la llibertat d’empresa als interessos partidistes", assegurant que "sota amenaces i pressió no hi ha llibertat d'empresa". 

Així, ha explicat que "els canvis polítics van generar incertesa a les empreses però sobretot a l'Estat, que és el responsable absolut de crear la incertesa i qui es va dedicar a pressionar". En aquest sentit, ha dit que "tenim coneixement que els primers dipòsits que van ser traslladats fora de Catalunya van ser els corresponents a empreses publiques gestionades per l'Estat per forçar el trasllat de seu social dels dos principals bancs catalans" i de "trucades a empreses perquè canviessin la seva seu per motius ideològics i interessos partidistes", ha dit.

D'altra banda, la titular d'Empresa ha negat l'existència "d'informes ocults" del Govern sobre suposades estratègies per amagar la intranquil·litat de les companyies per la situació política. No obstant, ha demanat que es reverteixi el decret que facilita la fuga de seus i ha assegurat que "no estem a favor de cap boicot". "Tots hauríem de ser els millors comercials de Catalunya, si realment ens creiem el creixement i el potencial català".