En el marc del tret de sortida de la setmana de la internacionalització, la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha assegurat: "La Generalitat no necessita fer cap declaració assegurant seguretat jurídica pel retorn de les seus empresarials, ja que de seguretat jurídica aquí n'hi ha hagut sempre". Així ho ha dit en un acte on hi han assistit també representants de Foment del Treball, Pimec, AMEC, Secartys, Acció i el Col·legi d'Economistes. 

Tot i que fa ja gairebé dos anys del fenomen "fuga de seus", després dels fets de l'1-O, les pressions de l'Estat i la retirada de fons bancaris, el debat sobre com promoure el retorn d'aquestes seus socials torna a estar a l'ull de l'huracà. Aquest cap de setmana, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, va proposar durant les jornades del Cercle d'Economia a Sitges que "una bona manera per incentivar el retorn de seus seria que la Generalitat plantegés una declaració formal i inequívoca descartant accions que comprometin l'ordenament jurídic actual de l'Estat". 

Per altra banda, només uns dies abans, el Col·legi d'Economistes presentava un recull d'estudis sobre els efectes econòmics a Catalunya de la reacció de l'Estat a l'1-O i la fuga de seus, assegurant en conclusió que "es va tractar d'una eina de propaganda de l'Estat, però que va tenir una incidència econòmica mínima". 

En aquest sentit, doncs, la consellera d'Empresa ha volgut recordar que el govern català es manté ferm en la posició que han defensat des de l'inici: "No donarem incentius fiscals a les empreses perquè retornin les seves seus, tampoc és que tinguem massa marge per fer-ho, però, en tot cas, Catalunya té les portes obertes a totes les empreses que vulguin venir i tornar". 

Alhora, la consellera ha defensat que han estat capaços de fer polítiques d'innovació, i d'atracció tant d'esdeveniments internacionals com d'empreses internacionals. "Si som capaços de fer això, no estem ja declarant que ens és molt important la seguretat a tots els nivells per a les empreses?". Per últim, ha subratllat la consellera, que ha afirmat que això no té absolutament res a veure amb el fet que el Govern tingui un determinat plantejament polític.

"Què oferim nosaltres? Tant ara, com sempre, l'ecosistema perquè el teixit productiu sigui el més competitiu possible en aquesta nova economia basada en el talent", ha destacat Chacón, que ha afirmat que l'economia catalana està molt vinculada a l'economia del coneixement i ha reiterat que totes les empreses són benvingudes.

Per últim, ha defensat que el 21% del PIB de Catalunya està basat en la indústria i que s'ha pogut fer un pacte nacional per la indústria, "i això no ho pot dir tothom", ha puntualitzat Chacón, que ha defensat que hi ha consens en prioritzar l'activitat econòmica en el territori.