El Comitè Executiu extraordinari de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), celebrat aquest dimecres a la tarda, ha donat el vistiplau per unanimitat a l'última proposta enviada pel govern espanyol per prorrogar els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) fins al 30 de setembre.

Segons la patronal, veu la proposta favorable, ja que s'adequa a les necessitats de les empreses, "especialment per a aquelles que pitjor situació i perspectives tenen per als pròxims mesos". La CEOE ha assenyalat també que l'acord obre un nou període fins al 30 de setembre que "requerirà polsar fins aleshores l'evolució de la pandèmia i de la crisi econòmica per prolongar o adoptar en el seu cas noves mesures de suport".

El govern espanyol i els agents socials han assolit aquest dimecres, després de celebrar una videoconferència tripartida, un preacord per prorrogar els ERTO fins al 30 de setembre, després de salvar els "esculls" que havien fet fins ara impossible l'acord i que tenien a veure amb les exoneracions.

Les exoneracions, el punt de desacord

Concretament, el punt de desacord entre el govern espanyol i la CEOE per a la nova pròrroga dels ERTO eren les exoneracions, ja que l'Executiu espanyol volia modificar l'esquema dels expedients rebaixant les exoneracions dels treballadors que es mantenen en ERTO i retallant alguns sectors de la llista de protegits, entre ells els transportistes per carretera, i aquest està sent el punt més conflictiu de l'acord entre l'Executiu i els agents socials.

Segons l'esquema actual, les empreses de sectors especialment perjudicades per la pandèmia, així com aquelles a la seva mateixa cadena de valor o que depenen de la seva facturació, compten amb exoneracions que oscil·len entre el 85% i el 75% en funció de la mida de l'empresa.

Ara bé, el problema està que el Ministeri vol incentivar l'activació amb més descomptes als treballadors que ho facin, la patronal i els sindicats demanen que es mantingui l'esquema actual.

Imatge principal: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al costat del president de la CEOE, Antonio Garamendi, a Fitur - Efe