El president de Cecot, Antoni Abad, ha afirmat avui que la patronal "té la voluntat de continuar a Foment, una voluntat que ja vam destacar el febrer passat quan vam signar l'acord". Ho ha comentat en un acte per comentar les previsions i perspectives de cara el 2018, en què ha assegurat que el 2018 "serà un bon any" a nivell econòmic i empresarial. 

El dilluns passat Foment va anunciar que reobria la guerra amb Cecot: ha votat obrir un expedient amb la possibilitat d'expulsar-la. En resposta a aquesta notícia, Abad ha assegurat que "tenen respostes per la patronal" i que la intenció és "continuar a Foment", fent inferència a que "nosaltres som Foment, i el que dóna sentit a Foment és la confederació". 

La Cecot i Foment, un futur incert

Abad ha repetit que "Foment és una confederació i ens sembla que en aquests moments la desunió no aporta res, i que sentint-nos i sent Foment, quina avantatge té separar-nos quan hi ha moltes coses que van bé?" i ha fet èmfasi en el fet que realment estan "sorpresos" per l'expedient perquè, segons explica el president, després de l'acord del febrer passat no hi havia tornat a haver tensions. 

De totes maneres, la Cecot es manté optimista i veu un 2018 dins de Foment. Després de les declaracions aquest matí del secretari general de Foment del Treball, Joan Pujol, en què deia que l'expulsió de la Cecot és possible però que "amb un canvi de direcció, podria tornar", Abad ha dit que no creu que es tracti d'un conflicte "personal" contra ell i que està "convençut" que es podrà solucionar. 

Tot i que les discrepàncies entre Foment i la patronal vallesana Cecot no són una novetat, el president de la segona ha volgut recordar que encara no hi ha res tancat: ells encara han de rebre l'expedient i contestar-lo, i asseguren que ho faran "amb la màxima rigorositat i veracitat". A més, ha dit clarament que el problema no es troba en la celebració de la nit de la Cecot a Barcelona, i ha evitat referir-se a problemàtiques concretes. 

Posicionament polític

Preguntat per com encaren la situació política, Abad ha contestat que ells "mai" han pretès "fer un discurs polític" i ha reiterat que ells no defensen empreses catalanes o espanyoles, "sinó persones" i causes "que ens semblen injustes". Tot i això, ha criticat com ja va fer a la nit de la Cecot, que "tenim un sistema anòmal, en que la política ens continua mirant per sobre tant en temes empresarials com en l’àmbit ciutadà, i això no pot ser. Això no és fer un missatge en contra de ningú". 

Ha assegurat, però, que la situació política té molta presència en el món empresarial i que s'ha d'apostar "pel diàleg i la bondat". 

Reptes pel 2018

A banda de les tensions de les patronals, la vallesana s'ha volgut centrar amb els reptes econòmics i empresarials de cara el 2018. Després de fer un repàs del 2017 que ha definit com "un bon any" tant a nivell d'exportacions, turisme i inversió, ha destacat que es preveu un 2018 positiu.

Empresarialment, serà, segons el president, "probablement similar al 2017, que vol dir que seguirem creixent". En termes de plantilles i ocupació, la previsió és de manteniment o creixement. Ha destacat que "tornen a faltar especialistes" i les necessitats d’aquests perfils segueix en creixement. L’industrialisme és una fortalesa de l’economia catalana però un dels reptes "ha de ser el d'anar cap a un nou paradigma, on predomini el lideratge de les empreses".

És destacable la crítica que ha fet a les tarifes de l'energia, en què ha assegurat que un dels grans reptes és reforçar la indústria reduint costos energètics. Fa uns dies, com ja va publicar elNacional.cat, el Ciment Català alertava de les grans dificultats que té el sector per culpa de les tarifes elèctriques. Abad ha criticat que el sector energètic té un gran pes polític que el mou, i que cal traslladar a altres àmbits els costos per augmentar la competitivitat.