El secretari general de Foment del Treball, Joan Pujol, ha defensat que la possible expulsió de CECOT de l'organització no tindria perquè suposar un "trencament definitiu" entre ambdues patronals. "Pot ser que CECOT acabi fora però que amb una altra direcció, a totes dues organitzacions, torni", ha plantejat Pujol en declaracions a l'ACN. El secretari general ha remarcat, però, que l'obertura d'un expedient d'expulsió contra CECOT, aprovat per la Junta Directiva de Foment aquest dilluns, no respon a discrepàncies entre direccions, ni tampoc a motivacions polítiques. 

"No es tracta d'impedir plantejaments, anàlisis o propostes", ha insistit Pujol, que ha assegurat que Foment "no vol prescindir de ningú" si no solucionar "una situació complicada". "El que es vol és dilucidar si es pot continuar amb CECOT i en quines circumstàncies", ha continuat, ja que el fet que la patronal amb seu a Terrassa tingui una configuració amb un "àmbit formal semblant a Foment" planteja problemes.

Si la patronal vallesana acabés sent expulsada, no tindria perquè significar un "trencament" definitiu en un món, el del treball, "en constant evolució" amb "organitzacions de lliure afiliació", ha defensat Pujol. Per això, ha plantejat que en un futur hipotètic en què CECOT deixés de ser soci col·lectiu de Foment, la patronal vallesana s'hi podria reincorporar quan canviessin les direccions i els seus plantejaments. "Potser en unes altres circumstàncies ho podríem veure d'una altra manera", ha reflexionat.

El secretari general de Foment també ha assegurat que "no hi ha una solució prefixada" a l'expedient. "Volem donar-li tot el pes, no és allò de passar-hi per sobre", ha afirmat Pujol. La patronal vallesana haurà de justificar algunes de les seves actuacions del 2017, qüestionades per Foment. Entre elles, el fet que enviés una carta al ministre d'Economia, Luis de Guindos, a l'octubre, per queixar-se del decret llei que facilitava el trasllat de seu social d'empreses, també que participés a la Taula per la Democràcia o que donés suport a l'aturada de país del 3-O.

Concretament, Foment acusa CECOT de transgredir el seu àmbit territorial amb aquestes actuacions perquè s'hauria atorgat unes funcions que corresponen a Foment. La patronal catalana argumenta que si una organització territorial, com és CECOT, té iniciatives o vol gestionar assumptes que superen el seu àmbit territorial les hauria de plantejar o vehicular a través de la cúpula de l'organització de la qual és associada. No és el primer cop que ambdues patronals entren en conflicte per un tema similar.

Divergències entre directives

De fet, al desembre de 2016 Foment ja va discutir la possibilitat d'expulsar temporalment CECOT per aquest motiu a proposta del president de la patronal, Joaquim Gay de Montellà. Finalment es va evitar l'expulsió amb la signatura d'un acord al febrer de 2017. També són conegudes les divergències polítiques entre directives. El president de CECOT, Antoni Abad, s'ha mostrat favorable al dret a decidir, mentre que el de Foment està més en línia amb el posicionament del govern espanyol de Mariano Rajoy. A banda, Abad ha manifestat la seva intenció de presentar-se a les properes eleccions de Foment per substituir Gay de Montellà, que s'haurien de celebrar aquest 2018. 

Calendari de la possible expulsió

CECOT tindrà quinze dies a partir del moment en què rebi la notificació formal de l'expedient per presentar al·legacions per escrit. La possible expulsió de CECOT es decidirà en la propera reunió de la Junta Directiva de Foment, que previsiblement serà el primer dilluns del mes de febrer, dia 5. Si la Junta acordés expulsar la patronal vallesana, l'acord hauria de ser ratificat per l'Assemblea General de Foment abans que es fes efectiva l'expulsió, que encara no té cap reunió programada, i segons Pujol no es reuniria fins a l'abril, com a molt d'hora.