En el marc del disseny dels pressupostos generals del 2023, els sindicats CCOO i UGT han fet una crida al Govern perquè mostri una "voluntat clara per negociar" i a l'oposició perquè deixi enrere "càlculs electorals" i pactin els pressupostos "si o sí". Així doncs, aquest matí han presentat totes les mesures que reclamen per aplicar. "No podem renunciar a 3.100 milions d'euros", ha advertit el secretari general de CCOO, Javier Pacheco en una roda de premsa conjunta amb el seu homòleg d'UGT, Camil Ros.

Els sindicats reclamen un pla de xoc amb la creació d'un fons de protecció davant l'augment excessiu del cost hipotecari i també un bo social de subministraments de 150 euros. En aquest context, han rebutjat frontalment incloure rebaixes fiscals als comptes per comptar amb el vot de Junts perquè consideren que cal incrementar els impostos perquè Catalunya s'homologui a les democràcies europees.

Què demanen?

Els sindicats subratllen que Catalunya supera el 25 % de la seva població en risc de pobresa, de manera que és necessari un nou contracte social. Per això consideren que cal "incentivar l’economia productiva en clau sostenible i per un nou model productiu estratègicament orientat als reptes del canvi climàtic i a la transició justa". També demanen "garantir la protecció social de la ciutadania i mantenir els pilars de l’estat del benestar". En aquest sentit fan una crida a "augmentar, segons les nostres estimacions, els recursos destinats al finançament del transport públic (respecte de l’any 2022) per part de la Generalitat en 300 milions d'euros".

Més implicació del SOC

Per tot plegat fan una crida a un pacte social contra l’atur i per l’ocupació de qualitat a Catalunya en el marc de les polítiques de recuperació i resiliència. En aquest sentit, és imprescindible enfortir el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) perquè pugui complir millor la seva funció de lideratge de les polítiques d’ocupació, dotant-lo dels recursos necessaris, tant econòmics com humans.

"No volem la política de casino i amiguets. No volem un model de salut com la de la Comunitat de Madrid", ha assegurat Pacheco. En la mateixa línia, Ros ha reclamat als partits que evitin "dinàmiques parlamentàries de calculadora electoral" com ara la petició de rebaixes fiscals de Junts, a qui ha retret que ara demani conceptes que no va incloure Jaume Giró als comptes. De la mateixa manera, el secretari general d'UGT ha assegurat que el Govern ha de tenir "una voluntat clara" i "negociar sense complexos" per aconseguir les majories necessàries amb partits com Junts, el PSC o En Comú Podem amb qui ja s'ha tancat pactes. "Tenen l'obligació moral de no fer espectacles parlamentaris i no mirar pels blocs sinó pel país", ha dit Ros.

Els dos sindicats es van reunir amb el Govern per pactar els pressupostos, una reunió que han celebrat perquè s'ha produït abans del que es feia habitualment. Ara, els sindicats han pressionat a l'Executiu perquè introdueixi els canvis que proposen i els aprovin en una reunió del Consell del Diàleg Social, on hi ha els sindicats i les patronals majoritàries. D'altra banda, els sindicats han tornat a demanar un increment de l'Índex de Suficiència de Ciutadania (IRSC) que marca els llindars per accedir a ajuts del Govern, en un 12,15% després d'11 anys congelat i que s'ha situat per sota del límit estatal, l'IPREM. L'augment de l'índex implicaria incrementar el pressupost de la renda garantida un 1% i que els ajuts mínims passin de 644 a 774,6 euros i els màxims de 1.208 a 1.355,2 euros.

Amb relació a la renda garantida de ciutadania, CCOO i UGT també reclamen ampliar el perfil de persones beneficiàries per, per exemple, permetre la compatibilitat amb les persones que tenen un contracte a temps parcial. A més, reclamen la bonificació i integració tarifaria dels abonaments i augmentar els recursos per finançar el transport públic en 300 milions d'euros.

Una altra de les mesures que posen sobre la taula els sindicats és establir a la contractació pública un salari mínim de referència de 1.319,8 euros bruts, que representa el 60% del salari mitjà a Catalunya. En aquest sentit, CCOO i UGT veuen imprescindible estabilitzar i incrementar les plantilles de l'administració catalana.